Misiunea noastră
„o universitate pentru viaţă şi agricultură prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate”
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare acreditată, cu personalitate juridică, ce face parte din reţeaua instituţiilor de învăţământ superior de interes public, având caracter nonprofit şi apolitic. USAMV este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale legislaţiei şi reglementărilor naţionale din domeniul învăţământului, cu Carta universitară şi regulamentele proprii pentru a-şi îndeplini misiunea asumată.
Misiunea USAMV este ca prin educaţie şi cercetare ştiinţifică să formeze specialişti cu un înalt grad de calificare şi cu competenţe corespunzătoare exigenţelor pieţei forţei de muncă în domeniile fundamentale: „ştiinţe inginereşti” și „ştiinţe biologice și biomedicale”.
Domeniile de studii pe care le acoperă USAMV sunt: Agronomie, Biologie, Silvicultură, Horticultură, Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Medicină Veterinară, Ingineria produselor alimentare, Inginerie civilă, Ingineria mediului, Inginerie geodezică, Biotehnologii, Ştiinţe inginereşti aplicate, Inginerie şi management, Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală.
USAMV se autoevaluează periodic şi apelează la organisme specializate pentru evaluarea externă a calităţii şi acreditare. Programele de studii derulate de USAMV sunt acreditate/autorizate, iar universitatea este acreditată instituţional din anul 2015 cu calificativul „Grad de încredere ridicat”.
Evaluări
Structura academică
În prezent, USAMV funcţionează cu un număr de şapte (7) facultăţi în Bucureşti, două (2) filiale în teritoriu şi un număr de cincisprezece (15) departamente.
Figura 1. – STRUCTURA ACADEMICĂ a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti |
||||||
FACULTATEA DE AGRICULTURĂ Departamentul Ştiinţele Solului Departamentul Ştiinţele Plantelor |
FACULTATEA DE HORTICULTURĂ Departamentul Bioingineria Sistemelor Hortiviticole Departamentul Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură Ornamentală |
FACULTATEA DE INGINERIA ȘI GESTIUNEA PRODUCȚIILOR ANIMALIERE Departamentul Ştiinţe Formative în Creşterea Animalelor şi Industria Alimentară Departamentul Tehnologii de Producere și Procesare Departamentul Limbi moderne |
FACULTATEA DE MEDICINĂ VETERINARĂ Departamentul Ştiinţe Preclinice Departamentul Științe Clinice Departamentul Producții Animaliere și Sănătate Publică |
FACULTATEA DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ȘI INGINERIA MEDIULUI Departamentul Mediu și Îmbunătățiri Funciare Departamentul Matematică, Fizică și Masurători Terestre |
FACULTATEA DE BIOTEHNOLOGII Departamentul Biotehnologii Industriale Departamentul Biotehnologii |
FACULTATEA DE MANAGEMENT ȘI DEZVOLTARE RURALĂ Departamentul Management şi Marketing Departamentul Economie, Contabilitate și Agroturism Filiala Călărași Filiala Slatina |
Istoric
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti este rezultatul unui parcurs academic, ştiinţific şi administrativ susţinut de mari nume ale învăţământului şi ştiinţei agronomice din România, care a debutat cu prima Şcoală agronomică din România (Şcoala de la Pantelimon), fondată în urmă cu 164 de ani.
În anul 1852 Domnitorul Barbu Ştirbei a semnat actul de organizare a Institutului de Agricultură de la Pantelimon, care şi-a început activitatea în anul 1853. Peste numai doi ani, în 1855, şi-a deschis cursurile şi Şcoala pentru Învăţătură Veterinară. Din 1867 s-au inclus în programa de studii şi disciplinele silvice, iar învăţământul agronomic bucureştean s-a dezvoltat sub numele de „Şcoala Centrală de Agricultură şi Silvicultură”. În anul 1868 s-a înfiinţat prima instituție de cercetări agricole din România, cunoscută sub denumirea de Stațiunea Agronomică București. Din anul 1869 se schimbă sediul Şcolii în Bulevardul Mărăşti, iar din anul 1915 se pun bazele învăţământului superior agronomic la Bucureşti, devenind Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău. În anul 1921 are loc transformarea Şcolii Superioare de Medicină Veterinară în Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.
Din anul 1929, Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău devine Academia de Înalte Studii Agronomice din Bucureşti.
În anul 1948 ia fiinţă Institutul Agronomic Bucureşti, cu patru facultăţi (Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Medicină Veterinară), care, din anul 1952, devine Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” (IANB) – Bucureşti.
În anul 1970, în cadrul IANB, se înfiinţează Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, care devine, din anul 1990, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului.
Din 5 octombrie 1992, IANB-Bucureşti a funcţionat sub denumirea de „Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti”, aprobată prin Ordinul Ministrului Învăţământului şi Ştiinţei nr. 5590/1995, la cererea Senatului Universităţii nr. 4757/1992 şi 7011/1992, iar din anul 1995, conform HG 568/1995, funcţionează sub numele de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
În anul 1994 se înfiinţează Facultatea de Biotehnologii, iar în anul 2000, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală (F MIEADR).
Broşură istoric (RO / EN / FR) - Broşură prezentare (RO / EN / FR) - Broșură candidați străini (EN) - Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare (EN)