Competiție internă 2023 - VitisBIOTIC

    Competiție internă 2023

     

    VitisBIOTIC

     

    REZUMAT

    Noul program de cercetare și inovare al UE, Orizont Europa 2020-2027 are drept element cheie progresul spre o “Europa verde și sănătoasă”. In acest context, proiectul VitisBIOTIC își propune dezvoltarea unei soluții sustenabile de valorificare a subproduselor rezultate din viticultură (coarde de viță de vie) prin obținerea de extracte vegetale bogate în compuși polifenolici (în special acid galic) și testarea efectului lor modulator asupra disbiozei implicate în patologia cardiovasculară. Coardele de vița de vie reprezintă o sursă valoroasă de obținere a produselor cu valoare adaugată ridicată, datorită conținutului bogat de substanțe biologic active recunoscute pentru proprietățile lor de fortificare a organismului și cardioprotectoare. In cadrul proiectului vor fi utilizate soiurile de struguri roșii (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon), rose (Busuioacă de Bohotin) și albi (Fetească albă, Tămâioasă Românească), furnizate de S.D.C.D.V.P. Pietroasa-Istrița și va fi dezvoltat un nou proces extractiv bazat pe acțiunea enzimelor lignocelulozolitice. Extractele vegetale vor fi analizate fitochimic și formulele standardizate bogate în acid galic vor fi testate in vitro pentru a evalua efectul de modulare produs pe disbioza cardiovasculară. Testarea in vitro se va realiza cu simulatorul gastrointestinal GIS1, dezvoltat în laboratoarele Facultații de Biotehnologii iar acțiunea modulatoare va fi evaluată prin metode microbiologice, de biologie moleculară, pe baza analizei cromatografice HPLC și cu un echipament de tip “nas electronic” pentru produșii volatili (Facultatea de Horticultură). Modelul experimental se bazează pe demonstrarea in vitro a efectului modulator al acidului galic și al extractelor vegetale obținute din coarde de viță de vie, bogate în acid galic și stilbeni. Acesta reprezintă o nouă aprofundare terapeutică pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, bazată pe modularea microbiotei intestinale și identificarea mecanismelor care asigură refacerea echilibrului microbian și metabolic intestinal. Rezultatele pot fi valorificate în industria farmaceutică, la producerea nutraceuticelor (Europa sănătoasă) dar și în viticultura deoarece extractele polifenolice sunt obținute din subproduse  (Europa verde).