Unități Cercetare - Dezvoltare - Servicii Facultatea de Horticultură

    Unități Cercetare - Dezvoltare

    Servicii - Facultatea de Horticultură

     

                    
    Denumire infrastructura de cercetare Coordonator Contact Link Eertis
    Laborator de digitalizare în horticultură Adrian Asănică This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul face parte din infrastructura didactică, de cercetare și dezvoltare a Facultății de Horticultură din București și răspunde la oportunitățile oferite de Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) aplicate în horticultură. Pe baza senzorilor instalați în stațiile meteo, se determină în timp real temperatura si umiditatea aerului, umiditatea si temperatura frunzelor, radiație solară, senzor de umiditate sol, senzori de umiditate sol Teros 12/WP3, punctul de rouă, durata de strălucire a soarelui, vântul, modul pentru prognoza boli (afin, piersic). Camera video legată la statia meteo furnizează imagini în dinamică. Dendrometrele DD-S1 furnizează indici privind creșterea în timp real a plantelor. Interfața pentru conectare senzori umiditate tip Watermark cu 3 senzori de umiditate tip Watermark permit monitorizarea umidității în sol la diferite nivele.

    Servicii  Descriere Elemente de cost /Observatii 
    1. Servicii de prognoză și avertizare boli la diferite specii pomicole Sunt corelate cu datele climatice din zona în care sunt amplasate plantele.   Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Algoritmi de determinare cu precizie a nutrienților aplicați, în funcție de specie Determinarea și aplicarea în dinamică a cantităților necesare de nutrienți plantelor, în câmp și/sau spațiu protejat.  Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    3. Sistem remote de control a momentelor de irigare și contorizare a apei de udare Monitorizarea de la distanță a parametrilor privind umiditatea din sol și aplicarea cantității de apă în funcție de necesarul plantei.   Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    4. Servicii de tracking în fenologia unor specii de plante horticole Monitorizarea etapelor de creștere a plantelor, corelate cu datele climatice locale. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
        
    Laborator de înmulțire a plantelor Adrian Peticilă This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. https://eertis.eu/erlb-2300-000n-2772

    Un laborator de microînmulțire a plantelor este un spațiu specializat în care se desfășoară procese de înmulțire a plantelor în condiții controlate, folosind tehnici avansate pentru a obține un număr mare de plante identice genetic. Această tehnică este cunoscută și sub denumirea de microînmulțire sau cultură de țesuturi. Un laborator de microînmulțire a plantelor este esențial în producerea unui număr mare de plante identice genetic, ceea ce este util în conservarea biodiversității, în obținerea plantelor rezistente la boli sau în (re)producția de plante rare sau amenințate.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Stabilirea tehnicilor privind înmulţirea in vitro la diferite specii de plante medicinale şi aromatice de importanță economică Stabilirea de protocoale eficiente pentru înmulţirea in vitro a plantelor medicinale şi aromatice;
    Aclimatizarea plantelor medicinale şi aromatice obţinute in vitro.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Stabilirea tehnicilor privind înmulţirea in vitro la diferite specii pomicole Stabilirea de protocoale pentru înmulţirea in vitro în funcție de specia pomicolă;
    Aclimatizarea plantelor obţinute in vitro.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    3. Stabilirea tehnicilor privind înmulţirea in vitro la diferite specii floricole Stabilirea de protocoale pentru înmulţirea in vitro în funcție de specia floricolă;
    Aclimatizarea plantelor obţinute in vitro.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    4. Stabilirea tehnicilor privind înmulţirea in vitro la diferite specii legumicole Stabilirea de protocoale pentru înmulţirea in vitro în funcție de specia legumicole;
    Aclimatizarea plantelor obţinute in vitro.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    5. Stabilirea tehnicilor privind înmulţirea in vitro la diferite specii viticole Stabilirea de protocoale pentru înmulţirea in vitro în funcție de specia viticole;
    Aclimatizarea plantelor obţinute in vitro.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    6. Obținerea de plante devirozate, pornind de la plante virozate cu valoarea horticolă ridicată Folosirea culturii de meristeme și regenerarea plantelor libere de virusuri. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
        
    Laborator de oenologie Arina Antoce This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. https://eertis.eu/erlb-2300-000j-1768

    Infrastructura include echipamente pentru analize fizico-chimice a vinului și a altor produse viticole, analiza senzorială a vinului și a altor produse, discriminarea produselor prin flash GC (principiul nasului electronic) și o instalație pilot pentru vinificatie alb, roșu și aromat.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Analize fizico-chimice ale vinului și altor produse viticole Se pot determina principalii parametri fizico-chimici ai mustului, vinurilor, distilatelor și altor produse viticole viticole (alcool, conținut de zahăr, aciditate totală, aciditate volatilă, extract uscat, dioxid de sulf total și liber, parametri de culoare a vinului, orice determinare enzimatică pe Spectrofotometru UV-VIS.
    Teste de stabilitate pentru vinuri: stabilitate proteică, stabilitate acid tartric, oxidare și/sau rozare, stabilitate microbiologică.
    Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Vinificare - microscală și fabrică pilot Vinificarea soiurilor albe, roșii și aromate într-o fabrică pilot cu temperatură controlată cu o capacitate de 3000 l. Linia de vinificație constă dintr-un zdrobitor-concasator, o presă pneumatică verticală, rezervoare din oțel inoxidabil de diferite capacități (3 x1000 l, 5 x 50 l) și alte recipiente din sticlă sau plastic, unitate frigorifică, pompe, filtre de vin și echipamente de îmbuteliere (umplere). mașină cu 6 unități de umplere, mașină de plută semiautomată). Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    3. Analiza senzorială a vinului Sunt disponibile 7 cabine de degustare pentru degustarea vinului în paneluri de evaluatori, cu achiziție de date pe foi de scor pe hârtie sau pe laptop (software Fizz Sensory Analysis). Analiza senzorială se efectuează în conformitate cu standardele ISO pentru testele senzoriale de discriminare sau descriere. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    4. Discriminarea produselor prin flash GC (principiul nasului electronic) Nasul electronic (un flash GC cu 2 coloane cromatografice și detectoare FID care funcționează pe principiul unui nas electronic) arată dacă mostrele de vin sau alte produse aparțin unei anumite grupe (de calitate), grupurile de probe fiind discriminate pe baza profilului volatil. înregistrate de CG după injectarea din spațiul capului sau din lichid. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
        
    Laborator de tehnologii horticole avansate și ameliorare Cosmin Mihai This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul face parte din infrastructura didactică, de cercetare și dezvoltare a Facultății de Horticultură din București și urmărește îmbunătățirea tehnologiilor horticole și a resurselor genetice în contextul schimbărilor climatice.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Fenotipare pentru speciile horticole Evaluarea și descrierea caracterelor fenotipice pentru un genotip/specie analizată. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Studii fenologice pentru speciile horticole Stabilirea stadiilor de creștere, corelate cu datele locale climatice. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    3. Testare de soiuri, populații locale sau hibrizi în loturile experimentale ale USAMV (sud-estul României) Analiza, pe baza unei matrice de parametrii, a comportamentului populației testate. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    4. Testare tehnologii si sisteme noi de cultivare Introducerea elementelor inovative și testarea lor la diferite specii/soiuri. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    5. Creare de soiuri/hibrizi la speciile horticole Conform programului de ameliorare pentru diferite specii pomicole. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    6. Schimb de germoplasmă din colecțiile de plante horticole ale Facultății de Horticultură Se efectuează pe bază de protocoale între parteneri. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    7. Furnizare material biologic din soiurile sau hibrizii creați la Facultatea de Horticultură Se efectuează pe bază de protocoale între parteneri. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    8. Servicii de extensie și consultanță Transfer de cunoștințe, în diferite forme, în mediul socio-economic. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
        
    Laborator Peisaj și Horticultură Urbană Claudia Fabian This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul Peisaj și horticultură urbană oferă studii, analize și proiecte peisagistice pe teme variate de infrastructură verde și horticultură urbană, venind cu soluții sustenabile prin dezvoltarea de noi concepte, materiale și rezolvări adaptate. Laboratorul își propune să dezvolte cercetări privind integrarea, amenajarea și valorizarea componentelor sistemului verde urban prin crearea de alternative durabile.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Studii și planuri/proiecte de Infrastructură verde urbană (coridoare verzi, aliniamente stradale etc.) Analize, concepte și soluții sustenabile specifice problematicii complexe de infrastructură verde urbană prin stabilirea de noi posibilități de amenajare. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea și caracteristicile fiecărui studiu sau proiect de cercetare.   
    2. Studii și planuri/proiecte de horticultură urbană (food landscape, green roof, green wall outdoor/indoor etc.) Analize și soluții pentru implementarea și amenajarea de proiecte variate de horticultură urbană în diferite spații urbane. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea și caracteristicile fiecărui studiu sau proiect de cercetare.   
    3. Studii de peisaj pentru domenii conexe (mediu, patrimoniu, urbanism, construcții, arheologie etc.) Realizarea de analize detaliate prin implicarea caracteristicilor naturale și antropice ale diverselor situri urbane și rurale, cu impact potențial asupra peisajelor. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea și caracteristicile fiecărui studiu sau proiect de cercetare.   
        
    Laborator de Peisaj Sustenabil Elisabeta Dobrescu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul de Peisaj sustenabil este integrat în structura Departamentului de Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură Ornamentală din cadrul Facultății de Horticultură.

    Activitatea Laboratorului este centrată pe problemele de actualitate ale dezvoltării peisajului, aspecte legate de calitatea și funcțiunea spațiilor verzi publice, respectiv:

    • Monitorizarea și analiza dinamicii vegetației urbane;
    • Analize ale calitățiii spațiilor publice;
    • Studii privind biodiversitatea, reziliența și sustenabilitatea peisajelor;
    • Contribuția, rolul și integrarea cercetărilor din domeniu, în dezvoltarea peisajelor actuale;
    • Studii privind peisajele istorice de patrimoniu.
    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Studii și cercetări de management și gestiune durabilă pentru spațiile verzi urbane/periurbane Analize și direcții de dezvoltare în exploatarea și funcționarea spațiilor publice urbane, elaborarea planurilor de gestiune și management pentru scurtă și lungă durată. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    2. Studii privind evaluarea serviciilor ecosistemice integrate Analize și studii bazate pe evaluarea cantitativă și calitativă a peisajelor și a beneficiilor aduse de acestea în mediul urban. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    3. Studii prvind sustenabilitatea, complexitatea și diversitatea vegetației din peisajele publice Analize și cercetări privind selecția speciilor reziliente, sustenabile; monitorizarea și dinamica speciilor invazive/ invadante, sau a celor cu potențial invaziv/ invadant, precum și a speciilor alergene, toxice. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    4. Studii și analize privind monitorizarea arborilor remarcabili prezenți în peisajele publice Analize și cercetări privind actualizarea listei Arborilor protejați, stabilirea valorii lor în peisaje, monitorizarea stării fiziologice de sănătate, analiza daunelor suferite, planificarea intervențiilor de management asupra acestora. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    5. Studii privind refuncționalizarea peisajelor zonelor industriale, căi ferate, drumuri, peisaje degradate, etc. Analize specifice și cercetări ale zonelor abandonate, post-industriale, nefunționale sau degradate (parcuri, grădini, scuaruri, spații comunitare, maluri de ape etc.), existente în mediul urban sau rural și elaborarea unor soluții de refuncționalizare, reamenajare a acestora. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    6. Studii privind restaurarea peisajelor cu valoare de patrimoniu Analize istorice, funcționale și ambientale privind restaurarea peisajelor aparținând monumentelor, ansamblurilor sau a siturilor istorice și integrarea lor în atmosfera actuală, fără pierderea simbolului și a însemnătății istorice. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    7. Studii și analize privind amenajările peisagistice cu rol terapeutic, senzorial, recuperatoriu Analize și cercetări ale spațiilor urbane, în vederea integrării unor beneficii naturale (NBS), cu rol în recuperarea terapeutică accelerată și în creșterea calității vieții în mediul urban. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
    8. Consultanță specifică pe domeniul peisajului Analize, cercetări, studii și elaborări de strategii privind concepte de amenajare, soluții de refuncționalizare rezilientă și sustenabilă a diferitelor peisaje. Cost variabil, în funcție de complexitatea, mărimea și caracteristicile spațiului cercetat.  
        
    Centrul de Cercetare pentru Pomicultură Aplicată Florin Stănică This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Centrul de Cercetare pentru Pomicultură Aplicată realizează cercetări multidisciplinare în domeniul producerii materialului săditor certificat, stabilirea sortimentului de specii, soiuri şi portaltoi, a formelor de coroană și a sistemelor de plantare și întreținere a livezilor pentru valorificarea superioară a potențialului ecopedoclimatic al zonei de cultură, în condițiile reducerii consumurilor de energie convențională și a impactului negativ asupra mediului înconjurător. Centrul acordă o atenție deosebită cercetărilor privind dezvoltarea sustenabilității și biodiversității în ecosistemul pomicol, privind protecția culturilor pomicole, inclusiv prin cultivarea pomilor și arbuștilor fructiferi în spații protejate și în sisteme hortivoltaice. O componentă importantă este transferul tehnologic, activitatea de consultanță, formarea continuă a fermierilor în domeniul pomiculturii, precum şi eliberarea atestatelor de competență în microcertificări.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Servicii de consultanță pentru pepinierele pomicole și dendrologice Specialiștii centrului se vor deplasa în teren. Costurile se vor calcula, in funcție de numărul de ore și cheltuielie de transport, diurnă și cazare aferente. 
    2. Servicii de consultanță pentru înființarea plantațiilor pomicole, inclusiv realizarea proiectelor tehnice Specialiștii centrului se vor deplasa în teren. Se vor realiza proiectele tehnice pentru înființarea plantațiilor pomicole. Costurile se vor calcula, in funcție de numărul de ore și cheltuielie de transport, diurnă și cazare aferente. 
    3. Servicii de consultanță pentru întreținerea plantațiilor pomicole Specialiștii centrului se vor deplasa în teren. Costurile se vor calcula, in funcție de numărul de ore și cheltuielie de transport, diurnă și cazare aferente. 
    4. Servicii de consultanță pentru cultura pomilor și arbuștilor fructiferi în spații protejate Specialiștii centrului se vor deplasa în teren.
    Se vor realiza proiectele tehnice pentru înființarea plantațiilor pomicole.
    Costurile se vor calcula, in funcție de numărul de ore și cheltuielie de transport, diurnă și cazare aferente. 
    5. Servicii de consultanță pentru cultura pomilor și arbuștilor fructiferi în sistem hortivoltaic Specialiștii centrului se vor deplasa în teren. Se vor realiza proiectele tehnice pentru înființarea plantațiilor pomicole. Costurile se vor calcula, in funcție de numărul de ore și cheltuielie de transport, diurnă și cazare aferente. 
        
    Laborator Biodiversitate și Sustenabilitate Mihaela Georgescu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Asigură studiul variabilității plantelor, la nivelul individului (morfologie externă, structura internă, procesele de dezvoltare) și al populațiilor speciilor, în condiții naturale sau de cultură.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
     1. Microscopie optică   
     1.1 Analiza epidermei foliare  Exfolierea epidermei și determinarea numărului și tipului de stomate, analiza tipurilor de peri.  Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    Secționarea transversală a frunzei și măsurarea grosimii cuticulei. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
     1.2 Analiza țesuturilor interne ale organelor vegetative Secționarea și colorarea fragmentelor de rădăcină, tulpină, frunză - descrierea și măsurarea țesuturilor componente. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
     1.3 Analiza polenului  Prelevarea, colorarea, descrierea și măsurarea granulelor de polen. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    Teste de viabilitate ale granulelor de polen. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
     1.4 Analiza carpelelor Secționare, colorare, observații și măsurători la nivelul ovarului florii. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Observații, determinări morfologice macroscopice
    2.1 Observații, măsurători ale organelor plantelor la steromicroscop Descrierea particularităților morfologice ale semințelor și fructelor. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    Descrierea particularităților morfologice ale organelor vegetative. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2.2 Identificarea și evaluarea populațiilor speciilor spontane  Identificarea cu ajutorul determinatoarelor, ghidurilor sau a materialelor existente în ierbarele științifice. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    Evaluarea populațiilor cu ajutorul metodelor fitosociologice. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
        
    Laborator de Design floral Sorina Petra This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul de Design floral face parte din infrastructura didactică, de cercetare și inovare a Facultății de Horticultură, din anul 2023.

    Obiectivele principale ale laboratorului sunt:

    • Dezvoltarea și implementarea noilor tendințe, concepte, metode și principii aplicate în Floristică;
    • Asigurarea suportului logistic pentru evenimente, workshopuri, ateliere de Floristică;
    • Instruirea practică a studenților, masteranzilor, doctoranzilor în domeniul Floriculturii și Designului floral;
    • Integrarea designului floral cu designul interior și legătura cu cele 7 arte.
    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Consultanță în proiectarea aranjamentelor florale pentru diferite spații, evenimente și tematici Specialiștii Laboratorului de Design floral pun la dispoziție informații, diagnostic și soluții pentru diferite tematici, situații sau probleme tehnice. Scopul consultanței este să corecteze, să adapteze sau să creeze noi modele pentru ca rezultatul final să fie un produs estetic vegetal de succes. Un principiu de bază al specialiștilor laboratorului este să îndrume clienții către stabilirea unui echilibru între valoarea creativă a produsului, timpul alocat și valoarea financiară a acestuia. Specialiștii pot efectua deplasări în locațiile clienților pentru consultanță, contra cost. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea, caracteristicile și timpul alocat consultației. 
    2. Realizarea pre-eveniment a schițelor compozițiilor florale Vizualizarea unei compoziții florale prin redarea în desen realizat manual conform cu tema propusă de client sau împreună cu clientul. Prin realizarea schițelor se pot stabili concret cromatica, materialele vegetale și non-vegetale necesare și costul final al soluției de design floral. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea, caracteristicile schiței și a timpului alocat. 
    3. Realizarea de compoziții, aranjamente, structuri și instalații florale Specialiștii Laboratorului concep și implementează diferite produse vegetale estetice pentru diferite evenimente conform tematicii propuse, contra cost. Costurile se stabilesc în funcție de gradul de complexitate, caracteristicile compoziției și a timpului alocat. 
    4. Ateliere de Floristică pentru creșterea creativității și inovației angajaților diferitelor companii Clienții interesați se pot înscrie la ateliere cu tematică diversă (Ikebana, bijuterii florale, aranjamente pentru Crăciun, aranjamente pentru evenimente oficiale și religioase etc.). Laboratorul oferă contra cost spațiul necesar desfășurării atelierelor, suportul de curs și după caz materialul vegetal și non-vegetal necesar. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea și caracteristicile temei atelierului și a timpului alocat pre atelier și atelier. 
    5. Terapii florale În cadrul Laboratorului de Design floral se organizează sesiuni de terapie prin interacțiunea directă cu diferite forme, siluete, texturi și cromatica ale plantelor, ce au impact dovedit asupra sănătății mentale și afective. Aceste sesiuni se adreseaza grupurilor de persoane - copii, adulți, seniori, angajați, persoane vulnerabile, etc. Laboratorul oferă spațiu, consultații de specialitate, îndrumare și materiale diverse pentru realizarea compozițiilor florale contra cost. Costurile se stabilesc în funcție de complexitatea și caracteristicile fiecărei sesiuni și a timpului alocat presesiune și sesiune. 
        
    Laborator de horticultură ecologică Viorica Lagunovschi-Luchian This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

    Laboratorul este destinat cercetărilor dedicate tehnicilor de cultura ecologică din sectorul horticol. Rolul acestui laborator este de a răspunde intrebărilor privind tehnologiile de cultură ecologice din sectorul horticol și de a disemina în rândul cercetătorilor, studenților și fermierilor toate rezultatele obținute.

    Servicii  Descriere Elemente de cost / Observatii 
    1. Testarea unor imputuri utilizate în horticultura ecologică Inputurile vor fi testate pediferite specii de legume în câmp, sere și solarii, pe specii pomicole aflate în colecția facultății și pe vita de vie din colecția ampelografică. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    2. Stabilirea concentrațiilor și a momentelor optime pentru aplicarea imputurilor ecologice Pentru fiecare specie în parte vor fi determinate concentrațiile și momentele optime de aplicare. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică. 
    3. Întocmirea dosarului pentru acreditarea ecologică a inputurilor Se vor întocmi dosare care să cuprindă toate elementele cerute pentru a fi analizate de firmele de certificare acreditate în România. Se efectuează evaluări în funcție de tematica de cercetare științifică.