Competiție internă 2021 - FEED4FISH

    Competiție internă 2021

     

    PRODUS NUTRITIV ȘI SUSTENABIL PENTRU HRANA PEȘTILOR CRESCUȚI ÎN SISTEM AQUAPONIC

    FEED4FISH

     

    REZUMAT

    Scopul proiectului Feed4Fish constă în obținerea de noi tehnologii și bioproduse bazate pe un consorțiu de biomasa de drojdii, bogate în vitamine, proteine și minerale, destinate creării și dezvoltării de noi rețete pentru furaje de pește. Soluția propusă urmărește îndeaproape noul model de producție și consum a Economiei Circulare recomandată de Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea calității vieții în ecosistemele naturale/acvatice și diversificarea aprovizionării cu furaje pentru comunitățile piscicole, prin utilizarea de noi tehnologii ecologice.

    Pentru dezvoltarea noului concept, echipa de proiect va izola noi tulpini de drojdii din diferite arii ale industriei. Acestea vor fi identificate prin tehnologia moleculară ADN pentru testare la nivel de laborator. Pentru procesul de fermentare sa va folosi incubatorul Orbital 100 D cu agitare. Biomasă de drojdie obținută folosită în hrana peștilor le va crește rezistența la boli, rata de creștere și valoarea nutrițională. Pentru optimizarea noilor produse se vor folosi indicatori ca sporul de creștere, sporul mediu zilnic, rata de supraviețuire, factorul Fulton precum și procentele de glucide, lipide și proteine din carnea peștilor.

    Noutatea proiectului vine din necesitatea de noi bioproduse destinate hranei peștilor, luând în considerare cererea tot mai mare de hrană și materii prime la nivel global, dar și reducerea la minimum a deșeurilor. Utilizarea drojdiei în hrana peștilor reprezintă o alternativă de înlocuire a proteinei din făina de pește, care a devenit din ce mai costisitoare și un pericol în sustenabilitatea ecosistemelor acvatice, datorită consumului de pești necesari (4-5kg de pești/1kg făină de pește), cât și pescuitului comercial excesiv. Această soluție vine din necesitatea de a îmbunătății rentabilitatea economică a acvaculturii, precum și pentru a atenua impactul asupra mediului. Testarea hranei se va face "in vivo" într-un sistem aquaponic creat și dezvoltat să deservească acest proiect.