STEFAN PAKUCZ LA SHARE BUCHAREST 2017: REABILITAREA PIEȚEI CETĂȚII DIN BAIA MARE

  Stefan Paskucz, architect în cadrul biroului 9OPTIUNE va susține o prezentare la SHARE Forum 2017 București în perioada 21-22 martie, vorbind despre recentul proiect de reabilitare a Pieței Cetății din Baia Mare.

  Acesta este absolvent al Facultății de Arhitectură în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca în 1997 și își continuă studiile tot aici, în restaurarea patrimoniului arhitectural, între 2001 și 2003. Stefan Paskucz este implicat la nivel administrativ ca membru în Comisia estetică și Comisia în urbanism a primăriei Baia Mare și deține funcția de Președinte al Ordinului Arhitecților, filiala nord-vestică. Biroul 9 OPTIUNE a fost inclus în „50 DE BIROURI DE ARHITECTURĂ DIN ROMÂNIA” în 2009 și respectiv în „51 DE BIROURI DE ARHITECTURĂ DIN ROMÂNIA” in 2011, publicații ale BussinessWeek România.

  Proiectul de restaurare a Pieței Cetății din Baia Mare pe care îl va prezenta la SHARE 2017 este unul care a primit recunoaștere internațională în restaurarea de arhitectură. Intervenția este completă din 2015 și primește în același an Premiul al III-lea la Helsinki în cadrul competiției City people light design, Premiul Juriului la Trienala de restaurare în 2016 și Mențiune în cadrul LAUD 2016. Reabilitatea pieței existente aduce împreună într-un context revizuit clădiri istorice care sunt încă în uz și ruine recuperate în urma săpăturilor arheologice, precum și elemente de vegetație de interes istoric prin evidențierea BIsericii Sf. Ștefan și a Turnului Sf. Ștefan și compunerea celor 4 zone de interes ale pieței. Principalele direcții de proiectare pe care le instrumentează intervenția duc la armonizarea acestui ansamblu eterogen într-un spațiu public coherent care să poată fi descoperit și recuperat la nivel cotidian. Propunerea pune în joc atât lumina, cât și vegetația existentă și adăugată, dar și o adiție la fondul construit care se inserează respectând moștenirea culturală a locului – in punct de informare parțial scufundat.

  “Spațiul pieței a fost imortalizat de nenumărate ori pe pânză de pictorii cunoscuți ai fenomenului cunoscut drept Școala de pictură de la Baia Mare în secolele XIX – XX. Apoi, Piața Cetății și în mod special Turnul Sf. Ștefan au fost inspirație pentru artiștii perioadei modern. Astăzi, prin noua atmosferă creată, piața devine nu numai un spațiu al inspirației, ci mai ales un loc de întâlnire, o scenă în sine pentru evenimentele culturale care pot folosi acest cadru scenografic al ruinelor istorice pictate în lumina contemporană”, spune dr. Dan Pop despre aceasta intervenție.

  Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitecților, inginerilor și contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior și confortul ambiental, arhitectura peisagistică și de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor și fațadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events și Ordinul Arhitectilor din Romania.

  Pentru înscrieri în cadrul evenimentului și mai multe Informații despre cele 4 conferințe accesați una din paginile noastre www.share-architects.com sau www.iegis.euwww.ielaud.euwww.ieglass.euwww.contractor.com.ro.