Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
(EcoLegDry)
REZUMAT
Agricultura ecologică are ca scop producerea de hrană sănătoasă pentru organismul uman, ținând cont de echilibrele locale, regionale şi încurajând folosirea resurselor existente, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, încrederea consumatorilor şi protejând interesele acestora. Obținerea produselor ecologice este reglementată de reguli şi principii de producţie stricte care pun accent pe calitatea ce trebuie să o aibă solul, apa și tehnologiile aplicate până la obţinerea produsului ecologic. Astfel, procesarea legumelor și fructelor ecologice este un subiect abordat din ce în ce mai des în ultimii ani, atât la nivelul comunității științifice naționale și internaționale, cât și în rândul fermierilor și procesatorilor. Este bine cunoscut faptul că metodele de procesare minimală prin deshidratare și liofilizare sunt două dintre metodele acceptate în agricultura ecologică. Prin tema abordată, în prezentul proiect se dorește obținerea de chipsuri din legume ecologice utilizând tehnologii de procesare minimală. Pentru îndeplinirea acestui scop, se vor monitoriza parametrii tehnologici de calitate ai legumelor după deshidratare și ai plantelor aromatice după liofilizare, selectându-se acelea care vor sta la baza elaborării rezultatelor finale. Echipa proiectului intern EcoLegDry este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, Facultății de Horticultură și Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
Acronim: EcoLegDry
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 1264/14.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0031/14.07.2021
Director de proiect: CSIII dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul principal al proiectului este obținerea de chipsuri din legume ecologice prin tehnologii de procesare minimală.
Obiectivele specifice derivă din obiectivul principal al proiectului și sunt:
- OS1. Evaluarea gradului de conștientizare și acceptanță a consumatorilor față de chipsurile din legume.
- OS2. Dezvoltarea și optimizarea tehnologiilor de deshidratare pentru legumele ecologice.
- OS3. Îmbunătățirea/îmbogățirea chipsurilor din legume ecologice prin aplicarea pudrelor liofilizate obținute din plante aromatice
- OS4. Creșterea vizibilității prin diseminare și comunicare
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
- Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS III dr. ing. BARBU (STAN) ANDREEA – Director de proiect
- CS dr. ing. chim. ION VIOLETA ALEXANDRA
- CS III dr. biol. DOBRIN AURORA
- ACS drd. ing. FRÎNCU MIHAI
- ACS drd. ing. PETRE ANDREI
- Facultatea de Horticultură
- Conf. univ. dr. LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica
- Șef lucr. dr. BADEA Monica Luminița
- Ing. Bogdan Andreea - masterandă
- Nae Adina - studentă
- Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR Nela
- Șef lucr. dr. DEFTA Nicoleta
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii de minimă procesare prin deshidratare a legumelor ecologice; obținerea unor produse inovative cu calitate ridicată fiind diseminate prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice. Realizarea site-ul web al proiectului, dar și prin implicarea masteranzilor de la specializarea Științe Horticole Ecologice din cadrul Facultății de Horticultură, coordonat de doamna conf. dr. Lagunovschi-Luchian Viorica, membru senior al echipei proiectului.
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS III dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Telefon: +40 769 716 512
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară
(CIRCULAR-ECO-PĂR)
REZUMAT
Proiectul vizează agricultura circulară, zero-deșeuri, compostarea și tranziția de la agricultura convențională la cea ecologică. Economia circulară (EC) este un pilon esențial al Pactului verde european, ce prevede decizii privind cantitatea de deșeuri produsă, transformarea lor în resurse și reintroducerea lor în circuitul economic. Zero-deșeuri este o abordare holistică privind gestionarea deșeurilor, fiind o soluție alternativă abordată în ultimele decenii.
În cadrul proiectului vom aplica o schemă de fertilizare ce implică folosirea compostului obținut din material vegetal (frunze, resturi obținute în urma cosirii covorului vegetal, ramuri tocate etc din livadă și campus) precum și a celui obținut în urma compostării reziduurilor alimentare locale. Utilizarea compostului are efecte pozitive asupra activității microbiene a solului și a disponibilității nutrienților, precum și a creșterii biomasei respectiv productivitatea livezilor
La nivel mondial, valoarea producției de pere s-a dublat în ultimii 25 de ani. În România, însă, înregistrează un trend constant descrescător. În ultimii ani, programele de ameliorare au dus la crearea mai multor soiuri cu rezistență/toleranță la focul bacterian respectiv psylla ce ar putea intra și în proiectele privind înființarea de livezi în sistem ecologic. Soiuri precum Euras, Corina, Cristal, Tudor, Romcor și Orizont (Andreieș N.) sau cele din selecțiile de la Cluj-Napoca au calități deosebite și în ceea ce privește calitatea fructelor.
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară
Acronim proiect: (CIRCULAR-ECO-PĂR)
Cod proiect: 2021-6/2021.07.17
Contract nr.: 2021-08-
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: CS dr. Ana Cornelia Butcaru
OBIECTIVE
Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui model de tehnologie în sistem de economie circulară ce poate fi transferat ulterior către mediul economic, în special către fermele în conversie, respectiv ecologice.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
(1) Determinarea influenței tehnologiei aplicate asupra micoflorei cu identificarea antagoniștilor specifici;
(2) Determinarea influenței tehnologiei asupra stării de nutriție a plantelor și a unor parametri de calitate a solului;
(3) Determinarea influenței tehnologiei asupra producției și calității fructelor;
(4) Determinarea impactului asupra mediului și eficiența economică a schemei de fertilizare la păr.
ECHIPA DE CERCETARE
- Butcaru Ana Cornelia, CS dr., Director de proiect
- Mihai Cosmin Alexandru, Asistent univ. dr., Facultatea de Horticultură
- Gherasim Matei Tudor, student masterand în anul II, Științe Horticole Ecologice, Facultatea de Horticultură
- Ionescu Carmen Palmira, studentă în anul IV, Facultatea de Horticultură
ACTIVITĂȚI
A1. Etapa I de implementare a proiectului (august – decembrie 2021)
A1.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A1.2. Evaluarea preliminară a lotului demonstrativ de păr
A1.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
A2. Etapa a-II-a de implementare a proiectului (ianuarie – noiembrie 2022)
A2.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A2.2. Evaluarea impactului activităților specifice agriculturii circulare asupra indicatorilor de performanță specifici
A2.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
REZULTATE
- sistemul de compostare, compostul produs și deșeurile compostate,
- schema de fertilizare corelată cu determinările privind raportul C/N, diagnoză foliară, screening micofloră, coeficientul de respirație a solului,
- evaluarea producției și a calității fructelor,
- evaluarea impactului economic și asupra mediului (LCCA, LCA) al aplicării schemei de fertilizare propuse.
DISEMINARE
- Butcaru A.C., Mihai C.A., Stan A., Asănică A.C., Hoza D., Stănică F. (2021). Post-harvest monitoring of pear fruit quality parameters using DA-meter. Annals of the University of Craiova (in press)
- Poster ”Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară (CIRCULAR-ECO-PĂR)”, Medalia de argint, Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România
CONTACT
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: CS dr. Ana Cornelia Butcaru
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: +40733.520.694
AgoTromb
REZUMAT
Prezentul studiu urmărește cercetarea mecanismelor prin care trombul agonic se formează și factorii care influențează formarea și datarea trombului. În zilele noastre, chiar dacă cercetarea este la un nivel foarte ridicat, mecanismele coagulării sângelui în moartea agonică sunt puțin studiate.
În medicina de astăzi, coagularea antemortem și postmortem a sângelui duce la formarea trombului intra-vitae și respectiv a coagulului cruoric, însă aspectele histopatologice ale trombului ne conduc către a treia categorie, și anume trombul agonic (ce se formează strict în moartea agonică). Rolul trombului agonic pentru comunitatea științifică este foarte important, cu repercusiuni asupra activității clinice cotidiene, în special pentru a determina momentul formării lui. Pentru medicina legală veterinară acesta are o valență foarte importantă, deoarece criminalitatea în rândul animalelor este în continuă creștere, astfel impunându-se necesitatea diferențierii morții naturale de cea violentă sau agonică. Un element foarte important fără de care nu se poate determina dacă moartea a fost agonică, și implicit nevoia stabilirii unor repere indubitabile de diagnostic, converg către necesitatea studierii trombului agonic.
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Cercetări asupra formării trombului agonic cu aplicabilitate în diagnosticul necropsic și medicina legală
Acronim proiect: (AgoTromb)
Cod proiect: 2021-9/2021.07.17
Contract nr.: 1282/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: Asist. univ. Dr. Rizac Raluca Ioana
OBIECTIVE
Obiectivul general al proiectului constă în cercetarea mecanismelor de formare ale trombului agonic prin coroborarea examenului necropsic cu examenul histopatologic, cel imunohistochimic și cel imagistic.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Evaluarea morfologică a trombului agonic prin examen macroscopic, histopatologic și imunohistochimic
- Evaluarea morfologică cardiacă prin examene macroscopice și microscopice
- Realizarea de investigații imagistice în vederea evaluării și descrierii morfologice a trombului agonic și a componentelor vasculare asociate
- Diseminarea rezultatelor obținute prin publicarea rezultatelor (rezumat și in extenso) în reviste de specialitate ISI cu factor de impact și ISI ESCI, precum și prin participarea la conferințe naționale și internaționale
ECHIPA DE CERCETARE
- Rizac Raluca Ioana, Asist. univ. Dr., Director de proiect, Facultatea de Medicină Veterinară
- Tiu Raluca Elena, Doctorand – Asistent de cercetare, Facultatea de Medicină Veterinară
- Turbatu Raluca Mihaela, Doctorand, Facultatea de Medicină Veterinară
REZULTATE
- Stabilirea caracteristicilor macroscopice, histopatologice, imunohistochimice și imagistice a trombilor agonici, trombilor și coagulilor cruorici
- Evaluarea morfologică a cordului și stabilirea de corelații între leziunile întâlnite și prezența trombilor agonici
- Cercetarea mecanismelor de formare a trombului agonic
- Evaluarea criteriilor de diferențiere între trombii agonici, trombi și coagulii cruorici
- Implementarea în diagnosticul de rutină a tehnicii imunohistochimice
DISEMINARE
►Rizac R.I., Tiu R.E., Turbatu R.M., Ciobotaru-Pîrvu E., (2021), Thrombi, postmortem clots and agonal thrombi: How to tell the difference?, Revista Română de Medicină Veterinară, 31(4) (Accepted for publishing)
►Rizac R.I., Tiu R.E., Turbatu R.M., Militaru M., Ciobotaru-Pîrvu E., Cardiac lesions as a role in the formation of agonal thrombi - preliminary study, International Conference ”Young People And Multidisciplinary Research In Applied Life Sciences”, 25.11.2021, Timișoara, România
CONTACT
Director proiect: Asist. univ. Dr. Rizac Raluca Ioana
Telefon: +40 786 237 222
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Medicină Veterinară, Splaiul Independenței 105, 050097, București, România
Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale
pentru aplicații în industria agro-alimentară (EDIFOODMAT)
REZUMAT
Alterarea microbiană a alimentelor reprezintă o problemă ce duce la pierderea a 25% din alimente înainte de consum. O multitudine de microorganisme duc la degradarea produselor alimentare, acțiunea lor fiind dependentă de pH, activitatea apei, oxigen și dioxid de carbon. Un reper al tehnologiei alimentare din momentul de față este încorporarea agenților antioxidanți și antimicrobieni în filme edibile.
Tehnologia învelișurilor edibile este prietenoasă cu mediul, iar aceasta poate îmbunătăți produsele alimentare prin scăderea oxidării lipidelor, prevenirea pierderii funcționalității proteinelor, reducerea mirosurilor nedorite, încetinirea decolorării și a pierderilor de umiditate.
Proiectul EDIFOODMAT are ca țintă obținerea de învelișuri edibile din chitosan ca și model demonstrativ al tehnologiei de producere a soluțiilor formatoare de filme. Acest lucru necesită obținerea și caracterizarea diferitelor amestecuri. Scopul este realizarea unui sistem eficient de depozitare a fructelor proaspăt tăiate, reducând degradarea aspectelor calitative în timpul perioadei post-recoltă și pentru extinderea duratei de viață la raft. Proprietățile învelișurilor pot fi îmbunătățite prin încorporarea unor ingrediente funcționale, precum agenți împotriva brunificării sau antimicrobieni, uleiuri esențiale sau coloranți naturali.
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale pentru aplicații în industria
Acronim proiect: (EDIFOODMAT)
Cod proiect: 2021-8/2021.07.19
Contract nr.: 1281/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: August 2021 – Noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: Asist. Univ. Dr. Popescu Paul-Alexandru
OBIECTIVE
Obiectivul general al proiectului este obținerea de filme comestibile inovative pe bază de chitosan, adăugând compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate și de a le mentine proprietățile nutriționale si senzoriale neschimbate cat mai mult timp.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: (1) Dezvoltarea soluțiilor pe bază de chitosan utilizând cantități diferite de chitosan și determinarea celei mai bune formulări pe baza proprietăților de formare a filmului; (2) Incorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) utilizând cea mai bună formulare pe bază de chitosan; (3) Caracterizarea formulărilor nou dezvoltate prin activitatea lor antimicrobiană și antioxidantă, (4) Aplicarea noului film comestibil pe un produsului alimentar și testarea interacțiunii lui cu matricea alimentară.
ECHIPA DE CERCETARE
- Paul-Alexandru POPESCU, Asist. Unir. Dr., Director de proiect, Facultatea de Biotehnologii
- Vlad Ioan POPA, ACS Drd. Ing., Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- Mihai FRÎNCU, ACS Drd. ing., Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
REZULTATE
- Obținerea de filme comestibile pe bază de chitosan cu compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate
- Încorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) în soluțiile de chitosan obținuteș
- Testarea in vivo a soluțiilor de chitosan dezvoltate pe fructe proaspete
DISEMINARE
Articole publicate:
- Paul-Alexandru POPESCU, Vlad Ioan POPA, Amalia Carmen MITELUT, Elisabeta Elena POPA, Mihaela Cristina DRAGHICI, Mona Elena POPA, 2021. State of the art on functional coatings for applications in the agri-food industry, Bulletin of the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Food Science and Technology (in press)
Participări la conferințe internaționale:
- Poster - State of the art on functional coatings for applications in the agri-food industry, Popescu Paul Alexandru, Popa Vlad Ioan, Mitelut Amalia Carmen, Popa Elena Elisabeta, Draghici Mihaela, Popa Mona Elena, 19th International Conference "Life sciences for sustainable development", University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Romania, 23-25 September 2021 – Prezentare
Participări la târguri și saloane de Invenții și Inovații:
- Poster - Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România – participare poster; diploma si medalie de argint
- Poster - Toamna Horticola Bucuresteana, USAMV Bucuresti, 30.09 – 03.10.2021, Bucuresti, Romania.
MicroSatCherry
REZUMAT
Unul din obiectivele Pactului Verde European este de a crește biodiversitatea în agricultură. Pentru conservarea soiurilor locale, surse principale de biodiversitate, dar și patrimoniu biologic și surse de germoplasmă pentru amelioratori, este necesară identificarea lor din punct de vedere genetic. În agricultura de precizie, tehnicile moderne folosesc markerii moleculari precum SSR pentru studia diversitatea genetică și a amprenta genetic speciile/soiurile de interes. Una din speciile de pomi fructiferi cultivate tradițional in România este cireșul, România făcând parte din producătorii de top de cireșe la nivel mondial. Proiectul își propune să identifice soiurile de cireș prezente în colecția USAMV București folosind o metodă bazată pe folosirea markerilor moleculari tip SSR, construind la final o schemă de identificare a genotipurilor studiate pe baza tiparelor caracteristice fiecărui soi obținute din amplificarea ADN cu primeri SSR.
DATE GENERALE
Proiect finanțat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Identificarea soiurilor românești de cireș folosind o metodă bazată pe markeri moleculari tip SSR
Acronim proiect: MicroSatCherry
Cod proiect: 2021-5/2021.07.17
Contract nr.: 1279/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: CS dr. ing. Mihaela IORDĂCHESCU
OBIECTIVE
Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta o metodă de identificare a soiurilor românești de cireș și un algoritm de creare a unei scheme de identificare a soiurilor (care să poată fi aplicate si la alte specii).
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
- Determinarea variației genetice a soiurilor românești cireș (Prunus avium L.) prezente în colecția USAMV București
- Analiza variației fenotipice a soiurilor românești cireș (Prunus avium L.) prezente în colecția USAMV București
- Construirea unei scheme de identificare a soiurilor românești cireș (Prunus avium L.) prezente în colecția USAMV București
ECHIPA DE CERCETARE
- Mihaela Iordăchescu, CS. dr. ing., Director de proiect, Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- Șerban Valentin, Asistent doctorand, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală
- Ionescu Maria Cristina, studentă în anul III la Facultatea de Agricultură, Biologie - Învățământ cu frecvență redusă (IFR)
REZULTATE
- Protocolul optimizat de extracție al ADN-ului genomic
- Obținerea unui ADN genomic cu cantitate și calitate suficiente pentru a putea continua cu analiza diversității genetice a genotipurilor luate în studiu
- Analiza statistică a diferențelor între soiuri în cazul fiecărui caracter fenotipic al frunzelor luat în studiu
DISEMINARE
- Iordăchescu, M. și Bădulescu, L. 2021. Use of SSR molecular markers for sweet cherry (Prunus avium) species. Lucrări Științifice, seria Horticultură, Vol. 64 (in press)
- Poster, Iordăchescu M., Șerban V., Ionescu C, ” Identificarea soiurilor românești de cireș folosind o metodă bazată pe markeri moleculari tip SSR. MicroSatCherry”. Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS dr. ing. Mihaela Iordăchescu
Telefon:+40 724 933 086
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
ProtectGoji
REZUMAT
ProtectGoji își propune să dezvolte noi verigi tehnologice IPM pentru controlul acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând observațiile din perioada 2016-2021 și sursele de rezistență deja identificate.
In anul 2010, o specie alogenă de acarieni eriofiizi galicoli, numită Aceria kuko, a fost identificată pe plante de goji din România. În Europa, instituțiile de protecție a plantelor și laboratoarele de carantină au recomandat ca în locațiile infestate să se aplice programe intensive de eradicare, dar nici o astfel de măsură nu a avut efectul scontat în România.
România a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți producători de goji, mai ales ecologic, din Europa și afacerea se extinde uimitor, ca urmare a nevoii în continuă creștere de a identifica alternative profitabile economic și a cererii în creștere de alimente funcționale.
Proiectul va contribui la creșterea gradului de informare a producătorilor de goji în privința pericolului de extindere a acestui dăunător, la stabilirea cât mai detaliată a ariei de răspândire a acarianului A. kuko și a principalelor căi de răspândire, la elaborarea unei metode de identificare a momentelor și metodelor optime de tratament și la brevetarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la Aceria kuko.
“Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1268/30.07.2021, acronim ProtectGoji, în cadrul IPC 2021”
Vezi mai multe despre proiect aici.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, la goji
Acronimul proiectului: ProtectGoji
Tipul de proiect: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Codul proiectului: 2021-0028/14.07.2021
Numărul contractului: 1268/30.07.2021
Bugetul proiectului: 150.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada: 30.07.2021 – 30.11.2022 (prelungit cu perioada de durabilitate până la 30.11.2023)
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect CS III dr. ing. Roxana CICEOI
OBIECTIVE
Obiectivul general: Dezvoltarea de noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând datele de biologie și sursele de rezistență deja identificate.
Obiective specifice:
(1) Elaborarea unei metode de stabilire a momentului optim de tratament a acarianului galicol, în funcție de caracteristicile biologice și condițiile climatice;
(2) Elaborarea hărții de răspândire (areal faunistic și areal de dăunare) a acarianului A. kuko;
(3) Dezvoltarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la A. kuko cu ajutorul markerilor moleculari.
ECHIPA DE CERCETARE
Responsabil proiect: CS III dr. ing. Roxana CICEOI – Entomologie, diagnoză, metode moleculare de diagnostic, organizare acțiuni citizen science, diseminare
Membrii în echipă
- Centrul de cercetare pentru studiul calității agroalimentare
- CS dr. ing. Ivan Elena – Monitorizarea bolilor și dăunătorilor, recoltare probe, analize laborator, diseminare
- CS dr. ing. Mihaela Iordăchescu – Biologie moleculară, design primeri, polimorfism genetic
- CS dr. chim Ion Violeta – Tehnici de spectroscopie (FT-IR,UV-VIS), tehnici cromatografice (HPLC, GC-MS, LC-MS/MS)
- CS dr. ing Butcaru Ana – tehnologii de cultură în sistem ecologic pentru livezi, ameliorare comunicare, brevetare
- Ing. dr. Andrei Moț – spectrofotometrie, ion-cromatografie, ICP-MS, web design și aplicații
- ASC drd. Andrei Petre – extracție polifenoli totali, lucru în laborator
- Ing drd. Oana Venat – multiplicări în vitro, comunicare
- Facultatea de Horticultură
- Șef lucrări dr. Vasilica Luchian – Botanică, anatomia plantelor, biodiversitate
- Asist. univ. dr. ing. Cosmin Alexandru Mihai – Pomicultură, ameliorarea plantelor, IPM
- Ing. drd. Dan Popescu – Pomicultură, arbuști fructiferi, ameliorare goji, întreținere goji
- Prof. dr. Florin Stănică – Pomicultură, IPM, control integrat, arbuști fructiferi, comunicare și transfer tehnologic, relații internaționale
- Prof dr. Mihaela Georgescu – Botanică, anatomia plantelor, biodiversitate
- Facultatea de Agricultură
- Șef lucrări dr. Gutue Minodora – Entomologie generală, entomologie specială, acarologie, studii biologie și ecologie dăunători
- Șef lucrări dr. Stavrescu Bedivan Mala Maria – Biologia nevertebratelor, biodiversitate
- SCDP Istriţa
- Ing. Dr. Marin Sorin -Management câmp experimental de arbuști fructiferi
- CS III dr. ing. Alina Donici – protecția plantelor, entomologie
- Ing. Andrei Tabacu – Monitorizarea stării de sănătate și recoltare probe
- Ing. Rares Pindaru – Monitorizarea stării de sănătate și recoltare probe
REZULTATE
Rezultatele așteptate sunt următoarele:
- Fișă de descriere a biologiei și ecologiei acarianului galicol
- metodă de determinare a momentului optim de intervenție
- bază de date cu producătorii de goji
- bază de date cu localizarea zonelor unde Lycium crește spontan, ca potențial rezervor și focar de răspândire
- harta de răspândire online, open access, interactivă, cu actualizări real time
- aplicație web pentru inregistrarea plantelor de goji atacate / neatacate
- protocol de izolare a ADN genomic și protocol de realizare PCR direct din țesut
- patru markeri moleculari specifici plantelor rezistente la acarian
- metodă rapidă de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la A. kuko
DISEMINARE
Propunere privind modul de valorificare a rezultatelor proiectului:
a1. Publicarea unui articol Q1, pe domeniul biologiei moleculare în reviste cum ar fi International Journal of Molecular Sciences, (Fi 5.92), Theoretical and Applied Genetics, (Fi 5.69), Plant Molecular Biology, (Fi 4.07), sau Molecular Breeding, (Fi 2.58), etc.
a2. Publicarea a 3 articole ISI / ESCI, (entomologie / acarologie / citizen science, în Scientific Papers. Series B. Horticulture sau Series A. Agronomy, ESCI, Acarologia, Citizen Science: Theory and Practice, etc.
a3. Participări la 3 conferințe (Agriculture for Life, Life for Agriculture 2022), XXXI International Horticultural Congress: IHC2022, sau IX Symposium of the European Association of Acarologists, Bari, Italy, 11-15 iulie 2022, etc.
b. O cerere de brevet- Metoda rapidă de identificare a biotipurilor rezistente
c. Transfer tehnologic (know-how) – roll-up și materiale promoționale la Toamnă horticolă bucureșteană (2021, 2022), Zilele Horticulturii Bucureștene (2022), Ziua arbuștilor fructiferi (iulie 2022, Istrița), Noaptea cercetătorilor (septembrie 2021, 2022).
1. Prezentări la conferințe/congrese/alte manifestări internaționale
a. Prezentare orală – 20th International Conference “Life Sciences for Sustainable Development ” from Cluj-Napoca, 23rd – 24th September 2021, Romania
2. Prezentări la târguri/workshopuri/conferinţe pentru mediul de afaceri, fermieri, procesatori
- Poster la Toamna Horticolă Bucureșteană, 30 septembrie – 3 octombrie 2021, Expoziție de postere “Rezultatele cercetării științifice din USAMV București pentru transfer tehnologic”, Holul central, Corp A, Rectorat
- Film, la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 https://www.facebook.com/watch/?v=184823273672876
- Poster la Salonul International de Inventii si Inovatii Traian Vuia -Timisoara, 12 – 14 octombrie 2021
- Poster la PROINVENT 2021, Ediția XIX, 20-22 octombrie 2021, Cluj-Napoca, România.
3. Articole publicate în reviste cotate / indexate ISI
- Roxana CICEOI, Vasilica LUCHIAN, Andrei Florin TABACU, Minodora GUTUE, Mala-Maria STAVRESCU-BEDIVAN (2021). Goji Berry Gall Mite Expansion in Europe, with Emphasis on Southeastern Part of Romania. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Food Science and Technology, 78(2):93-99, DOI: 10.15835/buasvmcn-fst:2021.0028, https://journals.usamvcluj.ro/index.php/fst/article/view/14274
- Roxana Ciceoi, Mala Stavrescu-Bedivan, Vasilica Luchian, Florin Stanica, Adrian Asanica. Goji berry cultivation in Romania, a pathway between traditional uses and modern breeding, cultivation, and citizens acceptance (submitted abstract)
- Mala-Maria Stavrescu-Bedivan, Cristina Florentina Pelcaru, Cătălin Mihai Croitoru, Clara Daniela Mihai, Roxana Ciceoi, Preliminary survey for mapping distribution of spontaneous goji shrubs in Romania (submitted abstract)
4. Articole publicate în reviste indexate BDI
-
5. Alte publicații
-
6. Distincții obținute
a. Medalia de argint la Salonul International de Inventii si Inovatii Traian Vuia -Timisoara, 12 – 14 octombrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
b. Diploma de excelenta cu ocazia Salonului International de Inventii si Inovatii Traian Vuia -Timisoara, 12 – 14 octombrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
c. Diploma de excelență la Salonul Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro Invent, Ediţia a Ediția XIX, 20-22 octombrie 2021, Cluj-Napoca, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
d. Medalia de bronz la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT, 10-12 Noiembrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru, www.invent.ugal.ro
CONTACT
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Adresa: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pagină web: ProtectGoji – Distribution of Aceria kuko
BlueBerryGene
REZUMAT
Schimbările climatice rapide din ultimii ani afectează din ce în ce mai mult creșterea și dezvoltarea plantelor precum și adaptarea acestora la noile condiții de mediu. Astfel, devine imperativă crearea de noi soiuri și hibrizi în timp accelerat pentru a putea face față schimbărilor. La nivel mondial, amelioratorii folosesc la ora actuală din ce în ce mai mult metode și tehnici moleculare pentru a reduce timpul necesar creării de hibrizi și soiuri valorase noi. Un prim pas în această direcție este studiul variației genetice a soiurilor românești pentru a determina secvențele nucleotidice responsabile pentru caracteristicile valoroase ce se doresc a fi transmise în descendență la soiurile și hibrizii nou creați. Afinul de cultură (Vaccinium corymbosum L.) este o specie deosebit de importantă din punct de vedere economic, nutrițional și medical, datorită, printre altele, conținutului ridicat de antociani și activității antioxidante. Acest proiect își propune să analizeze variația genetică și fenotipică a soiurilor românești de afin de cultură, și să identifice fragmentele de ADN amplificate prin PCR cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Metodă de analiză genetică a soiurilor românești de afin de cultură în vederea identificării secvențelor de ADN cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori
Acronim: BlueBerryGene
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 1265/30.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0030/14/07.2021
Director de proiect: Asist.univ.dr.ing. Mihai Cosmin
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiective proiectului sunt următoarele:
- Determinarea variației genetice a soiurilor românești de afin de cultură (Vaccinium corymbosum L.).
- Analiza variației fenotipice a soiurilor românești de afin de cultură (V. corymbosum).
- Identificarea de fragmente amplificate de ADN cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase ce pot fi folosiți în ameliorare.
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Horticultură
- univ.dr.ing. Mihai Cosmin Alexandru
- univ.dr. Stănică Florin
- Șef.lucr.dr. Badea Monica Luminița
- ing. Popescu Dan
- ing. Potor Dan
- Ionescu Cristina
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- dr.ing. Iordăchescu Mihaela
- III dr.chim. Bujor-Nenița Oana Crina
- drd. Andrei Petre
- drd.ing. Iliescu Lavinia
Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Istrița
- ing. Pândaru Rareș
- ing. Tabacu Andrei
REZULTATE
- Protocolul optimizat de extracție al ADN-ului genomic
- Obținerea unui ADN genomic cu cantitate și calitate suficiente pentru a putea continua cu analiza diversității genetice a genotipurilor luate în studiu
- Analiza statistică a diferențelor între soiuri în cazul fiecărui caracter fenotipic al frunzelor luat în studiu
- Analiza diversității genetice a soiurilor studiate folosind markeri moleculari tip RAPD
DISEMINARE
Mihai C.A., Iordăchescu M., Stănică F., Badea L.M., Bujor N.O.C., Iliescu L.M., Petre A., Pândaru R., Tabacu A., Popescu D., Potor D., Ionescu C., ”Metodă de analiză genetică a soiurilor românești de afin de cultură în vederea identificării secvențelor de ADN cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori. BlueBerryGene”. Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Horticultură
Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: Asist.univ.dr.ing. Mihai Cosmin Alexandru
Telefon: +40 763 472 297
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Facebook: www.facebook.com/Blueberrygene
OrchardBioWalls
REZUMAT
Proiectul OrchardBioWalls își propune identificarea de noi tehnologii eco-inovative utile în cultura plantelor în ecosistemele horticole urbane, prin dezvoltarea unui zid verde, prin adaptarea unui dispozitiv brevetat în anul 2017 pentru culturi în seră. Acesta va fi testat într-un ecosistem urban pomicol. Zidul verde va fi amplasat în câmpul experimental pomicol al facultăți de Horticultură din cadrul USAMV București, la limita dintre plantația viticolă și sectorul ecologic, cultivat cu măr și cireș. Cercetările intenționează să deschidă a nouă cale în horticultura urbană, fundamentând științific efectele utilizării unor astfel de ziduri verzi modulare, mobile, în apropierea grădinilor urbane. Se vor face monitorizări săptămânale ale de bolilor și dăunătorilor și a entomofaunei utile și se va monitoriza comportarea speciilor de graminee și alte plante anuale / perene folosite în construcția zidului verde. În plus se va monitorizarea reducerea fenomenului de derivă al produselor de protecția plantelor. Proiectul își propune elaborarea, redactarea și înregistrarea la OSIM a unei cereri de brevet de invenție privind modelul dezvoltat.
“Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1278/30.07.2021, acronim OrchardBioWalls, în cadrul IPC 2021”
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Rolul zidurilor verzi în reducerea presiunii agenților patogeni în horticultura urbană
Acronimul proiectului: OrchardBioWalls
Tipul de proiect: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Codul proiectului: 2021-7/2021.07.19
Numărul contractului: 1278/30.07.2021
Bugetul proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada: 30.07.2021 – 30.11.2022
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect: CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN
OBIECTIVE
Obiectivul general: Identificarea de noi produse și tehnologii eco-inovative utile în cultura plantelor în ecosistemele horticole urbane
Obiective specifice:
- Adaptarea unui dispozitiv de tip turn pentru culturi horticole în sistem vertical pentru a fi utilizat ca zid verde în ecosistemele urbane,
- Determinarea compoziției amestecului floristic, în scopul maximizării efectelor utile ale zidului verde.
ECHIPA DE CERCETARE
CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN-director de proiect
Asistent univ. dr. Ana-Maria STANCIU
REZULTATE
Rezultate:
- Impactul asupra fenomenului de derivă a PPP și a contaminării indirecte a culturilor ecologice cu fungicide și insecticide
- Cercetări privind efectul asupra incidenței bolilor și dăunătorilor
- Cercetări asupra comportării speciilor de graminee și alte plante folosite în construcția zidului verde
DISEMINARE
- IVAN Elena Ştefania , CICEOI Roxana, BUTCARU ANA, NIŢU Oana Alina , STANICĂ Florin. 2021.The use of green walls to increase the phyto-remediation of air pollutants a review- Revista Lucrări ştiinţifice USAMV Iaşi - Seria Horticultură vol.64/2021 (in press)
- Ivan Elena Ştefania, Stanciu Ana Maria- Rolul zidurilor verzi în reducerea presiunii agenților patogeni în horticultura urbană OrchardBioWalls, Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN
Telefon: +40 765 60 65 53
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Mijloace și metode Sustenabile de producţie agricolă pentru coexistența agroecosistemelor și a ecosistemelor în zona de silvostepă a Câmpiei Române
(Acronim: SustenRo)
REZUMAT
Solurile joacă un rol central în existenţa şi evoluţia organismelor vii pe planeta Pământ şi a omului, oferind servicii ecosistemice esențiale (alimente, nutreţuri, materii prime, biocombustili etc.). Totodată, el are un important rol reglator (sechestrează carbonul, purifică apa, reduce contaminanții, reglează climatul, ciclul nutrienților, habitatul biologic etc.). Pentru ca aceste funcţii să fie îndeplinite în mod sustenabil, fertilitatea solului și productivitatea agricolă ar trebui să fie echilibrate. Totuşi, fertilitatea solului a scăzut în ultimele secole de practică agricolă intensivă, iar productivitatea a fost în principal crescută prin fertilizarea minerală intensă care amenință resursele de apă din sol și de la suprafață. „Securitatea alimentară” este un obiectiv strategic global deosebit de important pentru omenire. Acestuia i se pot adăuga altele, precum „sănătatea şi bunăstarea oamenilor” şi menţinerea „resurselor de apă curată”. Datorită reducerii fertilității solului prin pierderea carbonului organic al solului (COS), degradării structurii acestuia prin agricultură intensivă, capacitatea solurilor de a filtra contaminanții și de a stoca apă curată a fost redusă, ceea ce amenință viaţa oamenilor şi ecosistemele.
Proiectul SustenRo, are scopul de a dezvolta şi implementa metode şi mijloace inovative de refacere a echilibrului relaţional dintre agricultură şi mediul înconjurător, respectiv asigurarea unei coexistenţe sustenabile a agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul se adresează, în principal, zonei de silvostepă a Câmpiei Române.
Combinând producerea de materiale fertilizante organice în cadrul fermei cu adoptarea unor metode inovative de fertilizare a culturilor în cadrul unui sistem de rotaţie sustenabil, proiectul SustenRo va stabili abordări agroecologice îmbunătățite pentru a obţine producţii agricole rentabile şi de calitate, a crește eficiența utilizării nutrienților şi a apei în sistemele de cultivare a grâului, porumbului, soiei şi a amestecurilor de plante furajere pentru pajişti, precum şi diminuarea impactului asupra mediului şi creşterea rezilienţei agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul are un concept puternic, are obiective foarte clare, o metodologie credibilă, iar realizarea lui se bazează pe o infrastructură de cercetare modernă şi este pus în aplicare de o echipă interdisciplinară de cercetători (72,7 % tineri), având competenţe ştiinţifice complementare. Proiectul se încadrează în tematica ştiinţifică a USAMV din Bucureşti, se aliniază obiectivelor specifice ale Strategiei de cercetare ştiinţifică şi inovare a USAMV 2021-2027, respectiv temei transversale 2021 „Inovaţie şi produse, tehnologii şi abordări inovative” şi direcţiilor de cercetare vizate de aceasta.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Mijloace și metode Sustenabile de producţie agricolă pentru coexistența agroecosistemelor și a ecosistemelor în zona de silvostepă a Câmpiei Române
Acronim: SustenRo
Tipul proiectului: Proiecte interne/Competiție internă
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1258/30.07.2021
Cod proiect: 2021-0036/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucr. dr. Elena Mirela DUȘA
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Proiectul SustenRo, are scopul de a dezvolta şi implementa metode inovative şi mijloace de refacere a echilibrului relaţional dintre agricultură şi mediul înconjurător, respectiv asigurarea unei coexistenţe sustenabile a agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul se adresează unei zone puternic ancorată în producţia agricolă din România, respectiv zona de silvostepă a Câmpiei Române.
În vederea îndeplinirii scopului proiectului, obiectivele de cercetare sunt următoarele:
- Realizarea unui perimetru experimental în câmp, în cadrul fermei Moara Domnească, aparţinând Staţiunii Experimentale Belciugatele (USAMV Bucureşti);
- Producerea unor composturi din deşeuri organice în cadrul fermei pe baza unor reţete inovative în care se va urmări creşterea valorii adăugate a acestora din punct de vedere al valorii agronomice, al impactului asupra calităţii solului şi asupra stării fiziologice şi a sănătăţii plantelor;
- Utilizarea de doze şi tipuri diferite de compost pentru fertilizarea solului în condiţiile experimentale date şi evaluarea în dinamică a efectelor dozelor de compost asupra proprietăţilor fizice, hidrice, chimice şi biologice ale solului;
- Evaluarea efectelor composturilor asupra dinamicii apei în sol, a disponibilităţii acesteia pentru plante şi a utilizării ei de către acestea în condiţii variabile din punct de vedere climatic şi tehnologic;
- Evaluarea efectelor composturilor şi ale micorizei asupra creşterii şi dezvoltării plantelor, în dinamică pe faze fenologice;
- Evaluarea pe termen scurt şi estimarea pe termen mediu şi lung a efectelor composturilor asupra evoluţiei raportului C/N al solului şi a evoluţiei conţinutului acestuia în humus stabil;
- Relaţia simbiotică a plantelor leguminoase anuale şi perene cu bacteriile fixatoare de azot în prezenţa composturilor şi sub efectul factorilor de stres biotici şi abiotici;
- Starea fiziologică şi fitosanitară a plantelor cultivate în condiţiile utilizării composturilor;
- Sustenabilitatea ecologică a agroecosistemelor şi impact asupra ecosistemelor naturale vecine ca efecte ale metodelor inovative utilizate în managementul culturilor şi ale materialelor fertilizante utilizate.
ECHIPA DE CERCETARE
Facultatea de Agricultură
- Șef lucr. dr. DUȘA Elena Mirela – director de proiect
- Prof. univ.dr. STAN Vasilica
- Prof. univ.dr. MIHALACHE Mircea
- Șef lucr. dr. BĂȘA Gheorghe Adrian
- Asist. univ. dr. STANCIU Ana-Maria
- Ing. dr. BOLOHAN Ciprian
- Ing. drd. VASILE (PETCU) Mihaela
Facultatea de Biotehnologii
- Conf. univ. dr. VOAIDEȘ Cătălina
- Șef lucr. drd. SICUIA Oana
Stațiunea didactică Belciugatele, ferma Moara Domnească
- Ing. drd. MIHALAȘCU Costel
- Ing. drd. RADU Mădălin
REZULTATE
Rezultatele proiectului se referă la:
- realizarea unui perimetru experimental în câmp, în cadrul fermei Moara Domnească, aparţinând Staţiunii Experimentale Belciugatele (USAMV Bucureşti) in care vor fi cultivate specii de plante care se seamănă în rânduri dese (amestec de graminee și leguminoase perene; grâu de toamnă) și specii care se seamănă în rânduri distanțate (porumb, soia).
- producerea unor composturi din deșeuri organice în cadrul fermei, aplicarea acestora în doze diferite și evaluarea în dinamică a efectelor lor asupra proprietăţilor fizice, hidrice, chimice şi biologice ale solului;
- evaluarea efectelor composturilor asupra dinamicii apei în sol, a disponibilității acesteia pentru plante și a utilizării ei de către acestea în condiții variabile din punct de vedere climatic și tehnologic;
- evaluarea efectelor composturilor şi ale micorizei asupra creşterii şi dezvoltării plantelor, în dinamică pe faze fenologice;
- evaluarea pe termen scurt şi estimarea pe termen mediu şi lung a efectelor composturilor asupra evoluţiei raportului C/N al solului şi a evoluţiei conţinutului acestuia în humus stabil;
- analiza relaţiei simbiotice a plantelor leguminoase anuale şi perene cu bacteriile fixatoare de azot în prezenţa composturilor şi sub efectul factorilor de stres biotici şi abiotici;
- analiza stării fiziologice şi fitosanitare a plantelor cultivate în condiţiile utilizării composturilor;
- sustenabilitatea ecologică a agroecosistemelor şi impactul asupra ecosistemelor naturale vecine ca efecte ale metodelor inovative utilizate în managementul culturilor şi ale materialelor fertilizante utilizate.
DISEMINARE
Propunere privind valorificarea rezultatelor cercetării sau ale proiectului:
- minim un articol publicat în jurnalul Journal of Agronomy and Crop Science (Q1) sau Agronomy-Basel (Q1) sau în jurnalele Journal of Agronomy and Crop Science (Q2) sau Grass and Forage Science (Q2).
- publicarea a minim trei articole în jurnalele Scientific Papers. Series A. Agronomy sau Agrolife Journal.
- lucrări în conferințe precum Agriculture for Life, Life for Agriculture, București, iunie 2022 sau International Conference on Agriculture, forestry, Biotechnology and Food Science (ICAFBFS), Istanbul, Turcia.
- rezultatele proiectului vor fi implementate la nivelul fermei Moara Domnească într-o primă etapă cu caracter demonstrativ, iar ulterior cu caracter efectiv urmând ca prin colaborări cu fermieri din zona care a făcut obiectul proiectului (Câmpia Română, zona de silvostepă) să se disemineze și să se transfere cunoașterea obținută în cadrul proiectului la cât mai mulți fermieri pentru a crește sustenabilitatea producției agricole în această zonă.
- cunoștințele rezultate din proiect vor fi valorificate prin cursuri și materiale didactice în cadrul programelor de studii de licență, masterat și doctorat. Nu în ultimul rând, aceste cunoștințe vor fi folosite de către specialiștii care au lucrat în cadrul proiectului pentru transfer de cunoaștere în cadrul grupurilor de fermieri la cursuri de formare continuă.
BacterFertil BRP
REZUMAT
Proiectul de față se aliniază noilor tendințe la nivel european în ceea ce privește introducerea pe piața locală a fertilizanților biologici autohtoni. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea, obținerea și testarea unui biofertilizant de origine bacteriană pentru o mai bună asimilare a nutrientilor și stimularea cresterii plantelor. Noutatea proiectului derivă, în principal, din consorțiul bacterian vizat a fi obținut, care va include tulpini izolate din surse autohtone. Aceste tulpini vor fi caracterizate atât in vitro cât și molecular în ceea ce privește potențialul biofertilizant. Optimizarea tehnologiei de obținere a biofertilizantului pe bază de resurse regenerabile constituie un alt criteriu de noutate a proiectului, ceea ce contribuie la dezvoltarea economiei circulare. Un caracter inovator îl constituie dezvoltarea unei aplicații software de monitorizare de la distanță în timp real a procesului tehnologic la nivel de bioreactor. Experimentările demonstrative prin testarea in vivo pe plante horticole atât la nivel de laborator cât și în miniseră în condiții controlate va evidenția eficiența utilizării noului produs. Ca element de noutatea, se propune condiționarea prin liofilizare a produsului care va conține 3 tulpini bacteriene valoroase cu efect sinergic.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Dezvoltarea unei tehnologii de obținere de biofertilizanți de origine microbiană
Acronim: BacterFertil BRP
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Cod proiect: cod 2021-0005/13.07.2021
Director de proiect: Sef de lucrari dr. Radu Cristian TOMA
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectiv general: Dezvoltarea, obținerea și testarea unui biofertilizant de origine bacteriană cu aplicații horticole.
Obiective specifice:
- Selecția și caracterizarea unor tulpini microbiene autohtone cu potențial biofertilizant; O2. Dezvoltarea și optimizarea unei tehnologii de obținere a unui biofertilizant de origine bacteriană la nivel de laborator și micropilot;
- O3 Dezvoltarea unor aplicatii software de monitorizare pentru PC împreună cu o variantă adaptată pentru dispozitive mobile, de la distanță, în timp real, a procesului tehnologic la nivel de bioreactor;
- Dezvoltarea competențelor de cercetare și publicare a membrilor echipei de cercetare.
ECHIPA DE CERCETARE
TOMA Radu Cristian (Facultatea de Biotehnologii) |
Director de proiect |
CORNEA Călina Petruța (Facultatea de Biotehnologii) |
Cercetător științific senior |
LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica (Facultatea de Horticultură) |
Cercetător științific senior |
BĂRBULESCU Iuliana Diana (Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare) |
Asistent de cercetare |
DIGUȚĂ Filofteia Camelia (Facultatea de Biotehnologii) |
Cercetător științific junior |
JERCA Ionuț Ovidiu (Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare) |
Cercetător științific junior |
BOIU-SICUIA Oana-Alina (Domeniul Biotehnologii) |
Doctorand |
FRINCU Mihai (Domeniul Biotehnologii) |
Doctorand |
REZULTATE
- Obținerea unui produs biofertilizant complex liofilizat pe baza a 3 tulpini bacteriene sinergice izolate din surse autohtone
- Valorificarea materiilor reziduale rezultate din prelucrarea industrială, ceea ce contribuie la dezvoltarea economiei circulare
- Dezvoltarea unei aplicații software de monitorizare, de la distanță, în timp real, a procesului tehnologic la nivel de bioreactor, ca punct central al unui laborator virtual
DISEMINARE
- Publicarea a minimum trei articole în extenso în reviste isi esci/ isi proceedings
- Depunerea unei cereri de brevet
- Prezentarea rezultatelor la simpozioane/ conferințe internaționale
- Crearea și actualizarea website-ului proiectului
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Biotehnologii
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: SL Dr. Radu Cristian TOMA
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Site Web: https://bacterfertil.usamv.ro
ECO-LCA
REZUMAT
Cel mai putenic argument pentru integrarea curriculum-ului este chiar faptul că viaţa nu este împărţită pe discipline.” J. Moffett
Abordarea interdisciplinară a proiectului reprezintă o provocare și totodată un imperativ pentru cercetarea din Romania, aceasta fiind considerată o formă de integrare științifică. În mod concret, prin interdiciplinaritatea proiectului, se urmărește fundamentarea unui cadru economic, bazat pe metoda LCA (Life Cycle Assessment) și LCCA (Life Cycle Cost Analysis) în vederea selectării celor mai buni parametri din tehnologiile pomicole (măr – în sistem convențional și sistem ecologic) în vederea elaborării unui model economic, sub forma unui instrument de decizie pentru analiza costurilor și de verificare a rezultatelor tehnologiilor urmărite prin care să se prelucreze indicatorii economici care fundamentează metoda de calcul utilizată pentru optimizarea costurilor rezultate din aplicarea tehnologiilor celor mai noi. Acest instrument se dorește a fi un sprijin pentru fermieri în luarea deciziilor într-un context mai complex, pentru evaluarea impactului costurilor asupra tehnologiilor pomicole, reprezentând un instrument de decizie pentru corectarea anumitor etape sau inputuri din cadrul fluxului tehnologic și de management.
DATE GENERALE
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
Titlul proiectului: “Instrument decizional bazat pe metodele LCA și LCCA destinat fermelor pomicole (ECO-LCA)“
Acronim proiect: ECO-LCA
Cod proiect: 2021/0016
Contract nr.: 1260/2021
Valoarea proiectului: 75.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: SL Dr. Ionela Mițuko VLAD
OBIECTIVE
Obiectivul principal al proiectului este crearea unui instrument decizional bazat pe metodele LCA și LCCA destinat fermelor pomicole.
Obiectivele secundare ale proiectului sunt:
- identificarea particularităților tehnologiilor de producție a fructelor și a implicațiilor acestora asupra costurilor de producție și de mediu
- evaluarea acestora și oferirea de recomandări practice despre modul de abordare LCA și LCCA
- descrierea mecanismelor prin care se vor putea îmbunătăți parametrii luați în calcul
- creșterea vizibilității instituției prin diseminare și comunicare
ECHIPA DE CERCETARE
Facultatea de Management și dezvoltare rurală
SL Dr. Ionela Mițuko VLAD – director de proiect
SL Dr. Mariana BURCEA – membru în echipă
SL Dr. Irina CHIURCIU - membru în echipă
Ing.drd. Tudor STANCIU – membru în echipă
Prof.univ. Dr. Gina FÎNTÎNERU–cadru didactic senior
Prof.univ Dr. Elena STOIAN - cadru didactic senior
Centrul de cercetare pentru studiul calităţii produselor agroalimentare (Laboratoare - QLab)
CS dr. Ing. Ana BUTCARU - membru în echipă
CS dr. Ing. Ion CERTAN - membru în echipă
ACS Dr. Ioana CATUNEANU - membru în echipă
Facultatea de Horticultură
Prof.univ. Dr. Florin STĂNICĂ– cadru didactic senior
Ing. Drd. Constantin POTOR – membru în echipă
Stațiunea didactică de cercetare dezvoltare pentru viticultură și pomicultură Pietroasa – Istrița
CSIII dr. ing. Alina DONICI – membru în echipă
Ing. Rares PINDARU – membru în echipă
Ing. Andrei TABACU – membru în echipă
Ing. Sorin MARIN – membru în echipă
REZULTATE
Rezultatele așteptate ale proiectului reprezintă îndeplinirea obiectivelor și oferirea soluțiilor de îmbunătățire și reconsiderare a elementelor care au facut obiectul studiului, dar și oferirea răspunsurilor la obiectivele temei de cercetare. Valorificarea rezultatelor se va face prin diseminarea instrumentui de analiza și prin conceperea de lucrări și articole care vor putea fi publicate în reviste și jurnale de interes major.
- Poster, ’’LCA and LCCA methods in apple orchard management, conventional and organic’’, Ionela Mițuko VLAD, Gina FÎNTÎNERU, Mariana BURCEA, Ana Cornelia BUTCARU, Ion CERTAN, Tudor STANCIU, 23 – 24 September 2021, Cluj-Napoca, România, 20th International Conference ”Life Sciences for Sustainable Development”
- Atelier ”Introducere în utilizarea metodelor de evaluare a impactului asupra mediului (LCA - Life Cycle Assessment) și a impactului economic (LCCA - Life Cycle Cost Analysis) aplicate în agricultură”, USAMV din București, 10 decembrie 2021
CONTACT
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală
Adresa: Bd. Mărăști nr. 59, Sector 1, București, 011464
Director de proiect: Ș.L. Dr. Ionela Mițuko VLAD
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
ReziFarm
Titlu proiect: Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative
REZUMAT
Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naționale, fiind considerată o ramură fundamentală. În România, agricultura are un caracter social important, ținând cont de faptul că în zonele rurale din România există diverse probleme majore, cum ar fi gradul de sărăcie ridicat, limitarea sau chiar lipsa extinderii sau implementării de noi proiecte de investiții, creșterea gradului șomajului. Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme, sectorul agricol este susținut de o serie de politici și strategii orientate în direcția îmbunătățirii rezultatelor obținute și eliminării lacunelor existente.
Cu toate că zonele rurale românești se bucură de o bogăție a resurselor naturale și umane, performanța economică a sectorului este scăzută, potențialul existent fiind sub-exploatat, datorită organizării slabe a terenului agricol. Cu toate acestea, România încă are o agricultură de subzistență, cele mai multe ferme fiind de dimensiuni mici și foarte mici care au mai puțin de 5 hectare.
Proiectul intitulat „Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative ” pune accentul pe dezvoltarea acestor categorii de exploatații care pot avea un impact semnificativ de ordin economic și social, pentru comunitățile din zona rurală. Scopul proiectului este acela de a demonstra viabilitatea din punct de vedere economic și social al fermelor de tip familial, realizat prin intermediul unor studii de caz, precum și a unor eventuale măsuri fiscale care pot contribui la dezvoltarea acestor categorii de ferme și implicit al dezvoltării sustenabile a zonelor rurale din România.
DATE GENERALE
Titlu proiect: Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative
Acronim: ReziFarm
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 0017/14.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0017/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucrări dr. Micu Marius Mihai
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 74.000 lei
OBIECTIVE
OG. Promovarea, dezvoltarea si consolidarea capacității de integrare a fermelor de familie în lanțul valoric al economiei rurale.
Acesta va fi completat și susținut prin obiectivele specifice (OS):
OS1. Analiza socio-economica a zonei rurale din regiunea Sud Muntenia ca spațiu de dezvoltare al fermelor de familie
OS2. Identificarea unor modele de succes în asocierea fermelor de familie, și promovarea factorilor determinați și a pilonilor de dezvoltare a acestora
OS3. Elaborarea unor scenarii și căi de tranziție pentru dezvoltarea optima a formelor asociative ale fermelor de familie
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
- Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală:
- Șef lucrări dr. Micu Marius Mihai – director de proiect
- Prof. univ. dr. Dinu Toma
- Prof. univ dr. Tudor Valentina Constanța
- Șef lucrări dr. Vîntu Cătălin-Răzvan
- Lector dr. Iorga Adina Magdalena
- Șef lucrări dr. Stoicea Paula
- Drd. Smedescu Cosmina Andreea
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS Certan Ion
- CS Butcaru Ana Cornelia
- ASC Iliescu Lavinia Mihaela
- Facultatea de Agricultură
- Prof. univ. dr. Gîdea Mihai
- Șef lucrări dr. Bășa Adrian Gheorghe
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la identificarea unor soluții privind dezvoltarea și consolidarea capacității de integrare a fermelor de familie în lanțul valoric al economiei rurale, care vor fi diseminate prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice.
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: Șef lucrări dr. Micu Marius Mihai
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
EcoDONELA
Tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima),
destinate persoanelor cu alimentație specială – EcoDONELA
REZUMAT
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unei tehnologii eco-inovative de obținere a produselor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologic (Cucurbita maxima) destinate persoanelor cu alimentație special, respectiv celor cu intoleranță la gluten. Produsele aglutenice ecologice cu pulpă de dovleac elaborate în cadrul proiectului, vor fi realizate cu ingrediente gluten free obținute în agricultura ecologică, iar dovleacul va fi achiziționat din ferme ecologice locale. Pulpa de dovleac este un ingredient bogat în β-caroten, glucide, fibre alimentare, etc., cu proprietăți senzoriale speciale agreate de consumatorul român. Produsul finit, pe care dorim să îl obținem, va combina caracteristicile nutritive și terapeutice ale dovleacului cu cele ale făinurilor fără gluten. Produsele finite rezultate vor fi analizate din punct de vedere a stabilității în timp și o analiză a costurilor, validarea tehnologiei în vederea transferului tehnologic. Echipa proiectului intern EcoDonela este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și Facultății de Horticultură..
Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1267/30.07.2021, acronim EcoDonela.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială
Acronim: EcoDONELA
Tipul proiectului: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1267/30.07.2021
Cod proiect: 2021-0033/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucrări dr. ing. Dragomir Nela
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul principal este obținerea unui produs eco-inovativ, tip fursec, din făinuri aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima) ecologic, destinate persoanelor cu alimentație specială.
ECHIPA DE CERCETARE
- Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR Nela– Director de proiect
- Șef lucrări dr. ing BAHACIU Gratziela Victoria
- Șef lucrări dr. ing. IANIȚCHI Daniela
- Șef lucrări dr. ing. DEFTA Nicoleta
- Șef lucrări dr. ing. MAFTEI Marius Laurian
- Prof. univ. dr. DRĂGOTOIU Dumitru
- Drd. ing. Gavriș Teodor
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- C.S. III dr. ing. BUTCARU Ana Cornelia
- C.S. II ing. chim. ION Violeta Alexandra
- C.S. III BARBU (STAN) Andreea
- Inginer cercetare ing. MOŢ Andrei
- C.S. III BUJOR - NENIȚA Oana-Crina
- CS III dr. biol. DOBRIN Aurora
- Facultatea de Horticultură
- Conf. univ. dr. LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica
- Șef lucrări dr. ing. BADEA Monica Luminița
- Ing. Apostol Toma George - masterand
ACTIVITĂȚI
A1 – Elaborarea tehnologiei de obținere a fursecurilor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologice.
- A1.1. Testarea de rețete și noi soluții tehnologice;
- A1.2. Realizarea analizelor specifice pe produsele obținute;
- A1.3. Diseminarea rezultatelor;
A2 – Validarea tehnologiei de obținere în vederea transferului tehnologic.
- A2.1. Realizarea analizelor specifice (analiza senzorială, determinarea acceptanței consumatorilor, analize fizico-chimice, determinarea activității antioxidantă etc.);
- A2.2. Analiza costurilor - analiza ciclului de viață (LCA) și analiza costului ciclului de viață (LCCA);
- A2.3. Diseminarea rezultatelor.
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială, diseminarea prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Ciation Index și participări la sesiuni științifice naționale și internaționale, diseminarea informațiilor prin organizarea de workshop-uri tematice, publicarea unei cărți, precum și implicarea masteranzilor, doctoranzilor și studenților din cadrul fiecărei entități partenere.
DISEMINARE
- Poster - Dragomir Nela, Bahaciu Gtaziela-Victoria, Miller Andreia-Elena Biscuiți aglutenici cu făină de migdale și dovleac. Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
- WORKSHOP - Produse ecologice aglutenice cu pulpă de dovleac destinate persoanelor cu alimentație special, organizat în data de 12.2021 în cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere –USAMV București, Online -GoogleMeet
CONTACT
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Șef lucrări dr. ing. DRAGOMIR Nela
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: +40726568321