Se încarcă pagina ...

Profesori distinşi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti

De curând a apărut volumul omagial: „Profesorul Nicolae Ghena la a 80-a aniversare a zilei de naştere”.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani a profesorului doctor, doctor honoris causa, Nicolae Ghena, a avut loc la Facultatea de Horticultură din Bucureşti o şedinţă festivă la care au luat cuvântul personalităţi renumite ale învăţământului superior horticol şi cercetării pomicole româneşti.

Textele acestor luări de cuvânt, precum şi a mesajelor trimise, împreună cu datele biografice şi din activitatea celui sărbătorit au fost tipărite într-un volum care iniţiază seria „Profesori distinşi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti“.

Ca profesor, pe lângă formarea a zeci de generaţii de specialişti în pomicultură la I.A.N.B. Bucureşti şi horticultură tropicală la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Dschang, Camerun, a adus contribuţii deosebite la modernizarea laboratoarelor de specialitate, la înfiinţarea unor plantaţii intensive şi superintensive la Catedră şi Ferma Băneasa. În îndelungata sa activitate ca profesor şi decan a fost întotdeauna apreciat şi stimat de studenţi.

Paralel cu activitatea didactică, Prof. dr. Nicolae Ghena a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, aducând contribuţii originale la studiul sistemului radicular al diferitelor specii de pomi, folosirea îngrăşămintelor minerale în cultura pomilor, ecologia pomicolă şi pomologia, cultura intensivă şi superintensivă a pomilor inclusiv a culturilor tropicale: ananas, bananier, avocado, mango, cafea, cacao etc.

Profesorul Ghena are calitatea de conducător ştiinţific de doctoranzi din anul 1968 până în prezent şi a promovat 46 de ,,Doctori în Horticultură”, dintre care 15 au fost cetăţeni străini. Singur sau în colaborare a publicat 225 de titluri (Tratate, Monografii, Manuale universitare, Studii şi Comunicări Ştiinţifice, Publicaţii tehnice şi de popularizare etc.)

Pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Ştiinţei pomicole româneşti, pentru strălucita sa activitate didactică şi meritele sale în formarea cadrelor de specialişti a fost ales Membru Corespondent al Academiei dei Georgofili din Florenţa (1999), al Academei Naţionale a Măslinului şi Uleiului din Spoleto (2002) şi al Academiei Naţionale de Agricultură din Bologna (2004).

Ca o recunoaştere a activităţii ştiinţifice, a realizărilor de prestigiu în pomicultură şi învăţământul superior horticol cât şi a înaltelor sale calităţi morale şi profesionale, prestigioasa Universitate Agrară de Stat din Moldova, i-a decernat pe 25 octombrie 2006, înaltul titlu academic de ,,Doctor Honoris Causa” care îl onorează şi onorează totodată Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi pomicultura românească în general.“

La primirea acestui volum omagial, Profesorul emerit Enrico Baldini, de la Alma Mater Studiorum, Universita’ din Bologna, Italia, sublinia: „Frumoasa carte dedicată celei de a 80 a aniversări a domniei voastre este o operă importantă pentru că prezintă intensa dumneavoastră activitate didactică şi ştiinţifică precum şi stima şi afecţiunea cu care continuaţi sa fiţi înconjurat. Am regăsit cu plăcere documente care privesc legăturile noastre reciproce şi apartenenţa dumneavoastră la Academiile Agricole Italiene, ca şi episoade care mi-au făcut onoare în mod deosebit.”

Omagiindu-l pe Profesorul Nicolae Ghena la aniversarea celor 80 de ani de viaţă şi 55 de ani de activitate, universitatea noastră a îndeplinit un act de gratitudine şi de cultură.

Bucureşti, iunie 2009

Prof. dr. Florin Stănică

Profesori distinşi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti imagine 1
Profesori distinşi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti imagine 2
Alte articole | Arhiva
 

Evenimente

Presa despre noi

Ştiri

Oferte educaţionale externe

Agrolife Scientific Journal

Biblioteci online

Statistici

Vizite unice:
2324752
Hituri:
12110953

Translator

© dicţionar bab.la