Competiție internă 2023 - ReWaFA

    Competiție internă 2023

     

    ReWaFA - Cercetări privind risipa agroalimentară, cauze și modalități de prevenire a acesteia în gospodăriile din România

     

    REZUMAT

    Proiectul intitulat „Cercetări privind risipa agroalimentară, cauze și modalități de prevenire a acesteia în gospodăriile din România” are ca scop dimensionarea pe tot parcursul lanțului alimentar al fenomenului risipei alimentare din gospodăriile din România, în vederea dezvoltării de măsuri ce trebuie să prevină acest fenomen și să limiteze impactul socio-economic, precum și crizele legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice.

    Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare globală. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente, de la fermă la consumator. În UE, aceste pierderi reprezintă aproximativ 87,6 milioane de tone de alimente în fiecare an.

    Ineficiențele care apar de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente și la nivelul consumului au, de asemenea, consecințe majore asupra mediului. Prin urmare, limitarea pierderilor și a risipei de alimente poate contribui la combaterea foametei și, totodată, a problemelor de mediu, cum ar fi schimbările climatice.

    În România se aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană provenită din risipa din gospodării.

    Cu aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor care ajung anual la pubelă, România se situează la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente aruncate, conform studiului ONU ca și alte țări vecine Cehia și Slovacia înregistrează o cifră identică, Bulgaria are un indicator de 68/kg per cap de locuitor în timp ce Republica Moldova sau Ucraina au câte 76 de kilograme.

    În România se dorește reglementarea risipei alimentare prin ,,Legea privind diminuarea risipei alimentare“ care a fost adoptată în România în anul 2016, actul normativ reglementând în special cum ar trebui să procedeze operatorii economici astfel încât alimentele să nu ajungă la gunoi. Legea 217 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 17 noiembrie 2016,iar normele metodologice de aplicare au fost aprobate de Guvern pe data de 8 februarie 2019.