Competiție internă 2023 - GreenFood

    Competiție internă 2023

     

    GreenFood – Abordare inovatoare ca o alternativa verde de tratament pentru bolile enterice din sectorul avicol

     

    REZUMAT

    Sănătatea animală reprezintă o preocupare pentru toți cetățenii europeni, indiferent de domeniul lor de activitate. Această preocupare are la bază sănătatea publică, securitatea și siguranța alimentară, aspecte corelate cu sănătatea animalelor, dar, de asemenea, și cu costurile economice pe care le implică epidemiile provocate de bolile animale.

    Bolile enterice la speciile de păsări domestice sunt prezente atât în sistemul industrial de creștere, cât și în cel gospodăresc, producând pagube importante efectivelor de păsări. De obicei, tratamentul bolilor enterice include antibiotice administrate în furaj sau injectabil, iar o creștere a incidenței bolii într-un efectiv conduce în general la o utilizare sporită de antibiotice, fapt care crește potențialul apariției de reziduuri antibiotice în carne și ouă și riscul de creștere a rezistenței bacteriilor la acestea. Astfel, datorită numeroaselor reacții adverse și insatisfacției terapeutice în medicina convențională, asistăm astăzi la o creștere vertiginoasă a utilizării plantelor medicinale și aromatice, atât ca materii prime în industria de medicamente,

    În acest context, obiectivul principal al proiectului este proiectarea unor soluții alternative cu acțiune profilactică și curativă asupra bolilor enterice din sectorul avicol, prin dezvoltarea unei tehnologii inovative de obținere a unui aditiv fitogen din flora indigenă cu efect multitarget (antimicrobian, antioxidant și prebiotic). Proiectul va conduce la obtinerea unor bioproduse ce pot fi amestecate cu ușurință cu alte ingrediente pentru furaje, fara reziduuri tisulare, ce îmbunătățesc aportul de hrană, rata de conversie a hranei, imunitatea păsărilor, digestia, cresc disponibilitatea nutrienților, precum și absorbabilitatea, au efecte antimicrobiene, nu afectează caracterele carcasei, scad utilizarea antibioticelor, acționează ca antioxidanți, concurează pentru factorii de stres și oferă produse organice sănătoase pentru consumul uman.