Competiție internă 2022 - Sweet4Pietroasa

    Competiție internă 2022

     

    Tehnologii inovative şi sustenabile de sistare a fermentaţiei alcoolice prin utilizarea acizilor graşi cu catenă medie pentru obţinerea de vinuri dulci naturale cu conţinut redus de SO2 în centrul viticol Pietroasa în contextul oenologiei de precizie

    Sweet4Pietroasa

     

     

    REZUMAT

    Proiectul propune producerea unor loturi demonstrative de vinuri dulci naturale din soiul Tămâioasă românească, în centrul viticol Pietroasa, printr-o tehnologie alternativă de sistare a fermentaţiei alcoolice (FA), prin utilizarea acizilor graşi cu catenă medie. Tehnologia propusă aduce beneficii privind reducerea consumului energetic şi reducerea drastică a dozelor SO2 pe durata acestui proces, comparativ cu metoda clasică. Demonstrarea şi validarea la nivel industrial va fi bazată pe rezultatele obţinute la nivel de staţie pilot la staţiunea de cercetare Pietroasa. Selecţia variantelor experimentale pentru vinificaţie în staţia pilot reprezintă cele mai bune variante experimentale testate deja prin microvinificaţie între anii 2018-2021, realizate în cadrul USAMV, Facultatea de Horticultură. Aceste cercetări preliminare au permis selectarea celor mai potrivite variabile din procesul de vinificaţie pentru păstrarea tipicităţii vinurilor rezultate şi pentru a putea fi demonstrate şi reevaluate în condiţii normale de producţie. Metodele alternative de sistare a FA constau în administrarea în vin a unor acizi graşi saturaţi cu catenă medie, cu rol inhibitor asupra drojdiilor. În cadrul proiectului vor fi produse în sistem industrial variantele (câte 3 repetiţii din fiecare) cu cele mai bune variante de tratament stabilite în laborator. Calitatea vinurilor experimentale va fi evaluată prin analize fizico-chimice (staţiunea Pietroasa), analize spectrofotometrice pentru polifenoli totali şi culoare, analize de profil al substanţelor volatile prin utilizarea unui gaz-cromatograf de tip nas electronic şi prin analize senzoriale standardizate descriptive şi de profil senzorial total şi aromatic (Facultatea de Horticultură). Influenţa tratamentelor cu acizi graşi cu catenă medie asupra microorganismelor se va realiza prin extracţie de ADN şi analiza RT-qPCR pentru a determina evoluţia unor specii de drojdii în mustul tratat (Facultatea de Biotehnologii). Cea mai bună variantă tehnologică va fi utilizată la Pietroasa pentru producerea vinurilor dulci cu conţinut redus de dioxid de sulf.