Competiție internă 2022 - ToxiSafe

    Competiție internă 2022

     

    ToxiSafe

     

    REZUMAT

    Proiectul ToxiSafe propune cercetări privind managementul calității inputurilor pentru nutrețuri (grâu, porumb, orz, ovăz etc.) pe filiera agroalimentară prin dezvoltarea unei metode rapide de detecție a gradului de contaminare cu micotoxine, în special ochratoxina A, pentru asigurarea bunăstării animale, mai ales în avicultură.

    Micotoxinele sunt compuși toxici pentru animale și oameni, produși în mod natural de diferite tipuri de ciuperci. Expunerea la micotoxine prin consumul de alimente contaminate sau de la animale hrănite cu furaje contaminate, duce la tulburări gastrointestinale și renale până la deficiență imunitară și cancer. Majoritatea micotoxinelor sunt stabile din punct de vedere chimic și supraviețuiesc procesării alimentelor. In condițiile implementării cerințelor Pactului Verde European, mai ales a celor privind productia ecologică, și în contextul schimbărilor climatice, mai ales a fluctuațiilor în regimul de temperatură și umiditate, se anticipează creșterea prezenței micotoxinelor în alimente și furaje. In aceste condiții evaluarea gradului de contaminare cu micotoxine în diferite etape din lanțul alimentar, cu metode rapide și exacte, este foarte importantă.

    ToxiSafe isi propune se dezvolte o metodă de analiză rapidă, prin tehnica HPLC-FLR după purificarea pe coloane de imuno-afinitate, pentru determinarea ochratoxinei A din inputurile pentru nutrețuri și să dezvolte o platformă open acces pentru toți actorii interesati pe filieră agroalimentară pentru nutrețuri, care să cuprindă date despre micotoxine, alerte privind contaminările detectate, laboratoare care fac analize de micotoxine, rezultate ale analizelor efectuate în cadrul proiectului și a altor laboratoare care vor fi de acord să contribuie la bunăstarea animalelor prin asigurarea unei alimentații sigure pentru animalele din Romania.