Competiție internă 2022 - FiberBeef

    Competiție internă 2022

     

    FiberBeef

     

    REZUMAT

    Alimentaţia rafinată şi foarte concentrată, ritmul alert de viaţă, asociate cu sedentarismul au dus la creşterea incidenţei bolilor precum obezitatea, diabetul zaharat, ateroscleroza, bolile cardiovasculare, cancere de colon, ceea ce impune adoptarea unor politici nutriţionale care să stabilească intervențiile preventive specifice și să adopte măsuri proactive pentru combatere. Realizarea de produse alimentare hipocalorice dar care să asigure in acelaşi timp nutrienţii necesari menţinerii sănătăţii poate fi o soluţie în acest sens.

    Proiectul îşi propune realizarea de produse din carne tocată cu adaosuri de fibre din surse locale, care să fie bogate în principii nutritive specifice cărnii, respectiv în aminoacizi esenţiali, vitamine din grupul B, substanţe minerale, dar care să aibă indice caloric scăzut.  

    Utilizarea diferitelor fibre alimentare este benefică deoarece reduce valoarea energetică a produselor finite, grăbeşte tranzitul intestinal facilitând eliminarea compuşilor de catabolism, influenţează în bine microflora intestinală, scade concentraţia colesterolului şi  lipidelor serice. Mai mult, în funcţie de provenienţă, derivatele vegetale prezintă diferite alte beneficii precum: capacitatea antioxidantă, conţinut ridicat în acizi graşi polinesaturaţi, vitamine, minerale, fitohormoni, substanţe care cresc valoarea nutritivă a produselor în care sunt încorporate.

    Studiul urmăreşte evaluarea impactului adaosului de fibre asupra caracteristicilor senzoriale şi fizico-chimice ale produselor finite, stabilităţii în timp, precum şi asupra gradului de acceptare de către consumatori.

    Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, proiect 1066/15.06.2022, acronim FiberBeef, perioada de implementare 2022-2023.