Competiție internă 2021 - ReziFarm

    Competiție internă 2021

     

    ReziFarm

     

    Titlu proiect: Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative

     

    REZUMAT

    Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naționale, fiind considerată o ramură fundamentală. În România, agricultura are un caracter social important, ținând cont de faptul că în zonele rurale din România există diverse probleme majore, cum ar fi gradul de sărăcie ridicat, limitarea sau chiar lipsa extinderii sau implementării de noi proiecte de investiții, creșterea gradului șomajului. Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme, sectorul agricol este susținut de o serie de politici și strategii orientate în direcția îmbunătățirii rezultatelor obținute și eliminării lacunelor existente.

    Cu toate că zonele rurale românești se bucură de o bogăție a resurselor naturale și umane, performanța economică a sectorului este scăzută, potențialul existent fiind sub-exploatat, datorită organizării slabe a terenului agricol. Cu toate acestea, România încă are o agricultură de subzistență, cele mai multe ferme fiind de dimensiuni mici și foarte mici care au mai puțin de 5 hectare.

    Proiectul intitulat „Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative ” pune accentul pe dezvoltarea acestor categorii de exploatații care pot avea un impact semnificativ de ordin economic și social, pentru comunitățile din zona rurală. Scopul proiectului este acela de a demonstra viabilitatea din punct de vedere economic și social al fermelor de tip familial, realizat prin intermediul unor studii de caz, precum și a unor eventuale măsuri fiscale care pot contribui la dezvoltarea acestor categorii de ferme și implicit al dezvoltării sustenabile a zonelor rurale din România.