Competiție internă GRANT JUNIOR - EDIFOODMAT

    Competiție internă GRANT JUNIOR

     

    Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale

    pentru aplicații în industria agro-alimentară (EDIFOODMAT)

     

    REZUMAT

    Alterarea microbiană a alimentelor reprezintă o problemă ce duce la pierderea a 25% din alimente înainte de consum. O multitudine de microorganisme duc la degradarea produselor alimentare, acțiunea lor fiind dependentă de pH, activitatea apei, oxigen și dioxid de carbon. Un reper al tehnologiei alimentare din momentul de față este încorporarea agenților antioxidanți și antimicrobieni în filme edibile.

    Tehnologia învelișurilor edibile este prietenoasă cu mediul, iar aceasta poate îmbunătăți produsele alimentare prin scăderea oxidării lipidelor, prevenirea pierderii funcționalității proteinelor, reducerea mirosurilor nedorite, încetinirea decolorării și a pierderilor de umiditate.

    Proiectul EDIFOODMAT are ca țintă obținerea de învelișuri edibile din chitosan ca și model demonstrativ al tehnologiei de producere a soluțiilor formatoare de filme. Acest lucru necesită obținerea și caracterizarea diferitelor amestecuri. Scopul este realizarea unui sistem eficient de depozitare a fructelor proaspăt tăiate, reducând degradarea aspectelor calitative în timpul perioadei post-recoltă și pentru extinderea duratei de viață la raft. Proprietățile învelișurilor pot fi îmbunătățite prin încorporarea unor ingrediente funcționale, precum agenți împotriva brunificării sau antimicrobieni, uleiuri esențiale sau coloranți naturali.