Ader 8.1.9

    Ader 8.1.9

     

    Titlul proiectului: ADER 8.1.9 / 19.09.2019 - Cercetări privind capacitatea de combinare generală şi specifică a rasei Gât Golaş de Transilvania cu diferite rase şi linii de găini privind calitatea cărnii

     

    REZUMAT

    Deşi răspândită pe întreg globul, atractivă ca exterior şi posesoare a unor foarte variate însuşiri productive, rasa Gât Golaş pare să fie cea mai puţin studiată dintre rasele cu răspândirea ei. În ultima vreme, o serie de mari firme avicole au folosit-o în producţia de carne, fie în sistem industrial, fie în producerea puilor sub etichetă de calitate, însă studiile efectuate în acest scop sunt păstrate desigur secret. Standardul însuşirilor productive este destul de controversat. Dintre însuşirile pe care le deţine sau le-a deţinut dar încă trebuie să mai existe în genotipul rasei, se prezintă în continuare cele mai importante. Ca greutate şi conformaţie care sugerează o specializare în producţia de ouă, se dovedeşte capabilă să evolueze şi în direcţia producţiei de carne. Găinile, chiar numai moderat selecţionate, pot produce anual 120 – 170 ouă cu greutate de 55 – 60 g şi cu coaja albă. Din date mai vechi, prezentate de crescători rezultă că aceste găini produceau şi chiar produc (N. Niculescu, Ghimbav) ouă mai grele cu 10 – 15 g. Puicile încep ouatul ceva mai devreme decât rasele mixte. În direcţia producţiei de carne, păsările Gât Golaş produc o carne cu însuşiri de calitate deosebită, care nu rămâne în urma nici uneia din cele mai renumite rase. De asemenea, produc o carcasă cu aspect foarte frumos, schelet fin, şi randament la tăiere foarte ridicat. Pe de altă parte, pentru ambele direcţii de producţie, rasa deţine încă o serie de însuşiri importante: puii au un ritm de creştere rapid şi o viabilitate remarcabilă; păsările sunt foarte rustice, deosebit de adaptabile la condiţii diferite de mediu, îndeosebi la climat cald, uscat, cât şi umed. Această din urmă însuşire o face atractivă pentru avicultură, ca partener de participare la hibridarea pentru broiler. În acest sens, proiectul propune un concept nou şi complex pentru determinarea capacităţii de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi, cu alte rase sau simpli hibrizi, în vederea realizării unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere, cu consecinţe benefice pentru sustenabilitatea şi durabilitatea zonelor rurale. Pentru aceasta, trebuie provocat fenomenul de heterozis, care reprezintă superioritatea performanţei medii realizate de hibrizi, comparativ cu media aşteptată a performanţelor lor, adică media performanţelor medii înregistrate la părinţi. Maximizarea heterozisului se poate face prin testul dialel, test în urma căruia se determină capacitatea de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi. Capacitatea generală de combinare este dată de performanţa medie a tuturor descendenţilor, care au unul dintre părinţi din populaţia respectivă, ca abatere de la media generală a tuturor combinaţiilor, iar capacitatea specială de combinare a unei perechi de populaţii se obţine dacă după exprimarea performanţei medii a hibrizilor respectivi ca abatere de la media generală se scade şi media capacităţilor generale de combinare ale populaţiilor parentale. Se va utiliza metodologia modernă şi tehnica de ultimă oră pentru proiectare, experimentare şi realizare a obiectivelor propuse.

    Materialul biologic utilizat va fi constituit din rasa Gât Golaş de Transilvania, în diferite varietăţi de culoare şi din simpli hibrizi, proveniţi de la firme specializate, iar conform planului de realizare, pentru fiecare combinaţie, se vor determina atât performanțele de reproducţie, cât şi parametrii de producţie, inclusiv analiza costului unitar pentru produsul finit. Se vor elabora tehnologii de creştere a păsărilor pentru carne, care să îmbine avantajele sistemelor tradiţionale cu cele ale sistemelor controlate, pentru aprovizionarea durabilă cu alimente, în condiţiile climatice şi de mediu în continuă schimbare, incluzând programe sanitar-veterinare şi de nutriţie specifice. Se va analiza calitatea produselor avicole, prin studii şi teste de calitate a cărnii şi testări de formule de nutreţuri combinate, prin utilizarea de materii prime furajere specifice producţiei tradiţionale.